Saturday, November 26, 2016

Ariel Fattah

Ariel ( satu tahun ) bersama Acu Ijah ( siti khadeeja )

baby Ariel bersama Abah ( Khairil Ajmain )

Wednesday, November 23, 2016

PERTANDINGAN BERBALAS PANTUN ' Warisan Bangsa Melayu '






Dirgahayu VS Fitrah Pujangga

Pak Pandir

Persembahan kebudayaan

... Cerita minggu lepas yang penuh dramatik ... hehehe , pengalaman berpantun dikhalayak yang melibatkan penyertaan dari jabatan dan pelajar IPTA amat medebarkan ... almaklumlah , jika sebelum ni kami berpantun sesama rakan meskipun dari daerah yang berbeza ... itupun aku dah tersasul kerana gabra sangat ...inikan pula dalam Auditorium PPAS ... alahai suasana sejuk kat situ bertambah-tambah sejuknya aku rasa ... !

... Allah permudahkan semuanya ... itu yang aku rasa ... cabut undi dapat nombor satu ... dan kumpulan Dirgahayu wakil Daerah Sabak Bernam & Kuala Selangor ( nama kumpulan ni Pn. Norafidah yang pilih ) juga kumpulan pertama yang akan berbalas pantun dengan kumpulan Fitrah Pujangga ( wakil PPAS - ibu pejabat ) ... tema bagi pusingan pertama adalah masyarakat ... kami diberikan masa 60 saat ( 1 minit ) untuk menjual dan 60 saat membeli pantun ... terima kasih kepada Ayu Jarum ( staf dari Ampang Water Front ) yang mencipta intro untuk kumpulan Dirgahayu ... rasa meremang bulu roma bila dia nyanyi lagu 'Pohon Beringin ' macam dalam film bawang merah tu ... hehehe

... Aura dok atas pentas tu memang buat aku gabra sikit ... kena seratus peratus fokus untuk cipta pantun dalan masa 60 saat ... itulah paling mendebarkan meskipun kawan-kawan boleh membantu tapi diri sendiri kena kerah idea lebih lagi . 

... meskipun x berjaya untuk ke pusingan seterusnya ... terima kasih kepada rakan dalam team Dirgahayu sebab sentiasa support each other ... ayu ( Lib Daerah S/Bernam ) , ayu jarum ( Lib Ampang Water Front ) , Yus ( PD. Parit Mahang - simpanan ) dan Nora ( PD. Tiram Jaya -simpanan )
Pn. Norafidah ( Lib Daerah Kuala Selangor - Pengurus ) dan Milah ( Lib Daerah Kuala Selangor )

... Tahniah kepada peserta dari UIAM yang menjadi Johan ... mereka memang terbaiklah , UiTM Shah Alam tempat kedua dan SUK tempat ketiga .

Tuesday, November 22, 2016

ermmm .... !



...' Allahuakbar ' itulah perkataan spontan yang aku lafazkan bila dikhabarkan mengenai keluhan yang diluahkan oleh seseorang ... tatkala itu juga terimbau kembali situasi minggu lepas ... deringan telefon rumah bertalu-talu berbunyi meskipun aku berhak untuk tidak menjawab panggilan tetapi bila melihat nombor tertera kat skrin ... aku langgar prinsip ' tidak ada urusan berkaitan kerja bila berada di rumah ' 

... ermmm ! x nak komen apa-apa pun ... sekadar ingatkan diri sendiri ' buat baik berpada-pada ...' air yang mengalir tenang , jangan disangka tiada buaya ... mungkin naga pun ada kat situ  ... bohonglah kalau aku kata x terasa hati kan ... hanya tidaklah  sampai nak hantuk kepala kat dinding sebab ini bukan kali pertama aku lalui ... aku anggap ini pengajaran paling berharga .

... apa pun terima kasih sebab beri aku rasa , beri aku peringatan , beri aku pengalaman ... alhamdulillah , semalam semasa memandu balik ke rumah ... aku banyak istighfar dan muhasabah diri ... bila ada yang bertanya itu ini atau bercerita masalah ... x perlu nak noted sangat pun ... sebab kita pun x tahu apa nawaitu dalam hati mereka ... macam serik sangat kan !

Friday, November 18, 2016

... cucu ?




Rayyan Haziq & Aira Sofea


Friday, November 11, 2016

berpantun lagi ...


Bunga dedap cantik berseri
Tetapi sayang harum tiada
Bukan sesuka hati menawarkan diri
Dari tiada , biarlah ada

Berburu rusa di hutan rimba
Dapat rusa berbelang di kaki
Masuk bertanding sekadar mencuba 
Eh ! kena berpantun sekali lagi






Wednesday, November 9, 2016