Tuesday, August 30, 2016

Friday, August 26, 2016

... bila telefon berbunyi !




... ini citer semalam , telefon berbunyi diminit terakhir waktu perkhidmatan , bila gagang diangkat dan pengenalan diberi tapi tiada balasan sekadar isyarat talian diputuskan ... memandangkan ini bukan kali pertama  berlaku ... aku anggap yang buat panggilan itu adalah individu yang mengalami masalah keliru dan celaru emosi ... hehehe

... kalau sebelum ini panggilan diminit terakhir waktu perkhidmatan masih terdengar jawaban bila gagang diangkat ... waima jawaban yang diterima agak memusykilkan seperti " ini Guardian Bukit Tinggi " atau " ini Pejabat TNB ke ? " meskipun setiap panggilan yang diterima jawaban dari aku atau staff lain adalah sama sahaja iaitu pengenalan nama tempat telefon ini berada ... tiada jawaban lain pun .

... ada ketika aku mula memikirkan sesuatu ... sesuatu yang boleh merungkaikan rasa musykil ini .. hehehe .... tapi biarlah rahsia !

Wednesday, August 10, 2016

sesekali ...



Sesekali air yang tenang perlu dikocak
Biar gelombang menjadi tsunami
Kerana dari situ baru  kita tahu  
Ada buaya atau phirana
Sesekali air yang jernih perlu dikeruhkan
Biar geruh hingga ke dasar berlumpur
Kerana semakin jauh ke dasar
Tersimpan berjuta khazanah
Sesekali kita kena menguji dan diuji
Untuk membeza antara kaca dan permata
Kenal siapa kawan juga lawan
Budi bersendi ruas untuk dibalas
Pekerti berteras bakti untuk dihayati

Sesekali kata perlu dilontar
Bukan tanda celupar atau biadap
Bukan juga sudah pupus budi bahasa
Sekadar mengota apa yang dirasa
Sesekali kita perlu belajar untuk diajar
Belajar memudahkan bukan menyusahkan
Belajar menilai bukan memandai
Menerima dengan hati bukan rasa

Sesekali itu
untuk kamu
yang berada disekeliling
bicara ini bukan kerana kamu dimusuhi
hanya jauh disudut sanubari
kamu adalah seseorang
yang paling dekat untuk dikongsi
semua cerita.
 


Thursday, July 28, 2016

' Syoknya membaca '


... Pesta Buku Selangor 2016 akan bermula pada 28 Julai hingga 7 Ogos 2016 , lokasi Pusat Konvensyen Shah Alam ( SACC , Shah Alam ) , bagi kami kakitangan PPAS , Pesta Buku Selangor maka akan ada kakitangan yang terlibat dengan kursus atau seminar sepanjang penganjuran Pesta Buku berlangsung . Aku sendiri akan terlibat dengan Program School Of Life ( Sesi 1 ) , School Of Life ( Sesi 2 ) dan Syoknya Kirigami bersama Abang Busran , pada tarikh 1 Ogos 2016 , dari jam 11.00 pagi hingga 5.00 petang ... sebenarnya aku teruja sikit untuk tahu apa itu kirigami ... hehehe

Tuesday, July 26, 2016

cerita kertas sehelai



... kerja aku memang tak boleh dipisahkan dengan kertas , kadangkala aku kalut , serabut dan resah gelisah hanya kerana kertas .  Hari ini aku ditegur juga kerana sehelai kertas , aku sebenarnya tidak sangka pun tapi ambil pendekatan hanya ketawa dan senyum seraya menggelengkan kepala , bagi aku mudah jer , sehelai kertas kecil yang hanya mengesahkan tugas pertukaran bekas sanitary pads tu sesiapa sahaja boleh turunkan tandatangan dan sesiapa juga boleh masukkan dalam fail kerana fail itu sentiasa ada sahaja di rak fail .  

... sebenarnya tiada  pun arahan yang menyatakan  si polan atau si polan yang wajib memfail sehelai kertas kecil tu , mungkin atas alasan kebiasaannya aku memfailkan maka ianya menjadi tugasan aku . itulah hakikat yang memang susah untuk ubah , apatah lagi disokong oleh pihak yang memberi arahan .

... alhamdulillah , kerana sehelai kertas kecil itu , aku belajar sesuatu yang amat berharga ... kerja kita , kita settle , lain-lain tugas kalau  boleh bantu , kita bantu dan jangan berkira sangat tugas siapa atau kerja siapa ,  yang paling penting selesai dan kepada yang tugas dibantu kenalah prihatin untuk tugas orang lain pulak .

Tuesday, July 5, 2016

... maaf dipohon

maaf ...
 tutur bicara ada ketika menguris rasa
tingkah laku mengundang curiga
 aku hanya manusia biasa
tiada sempurna
sepuluh jari disusun
salam bertaut maaf dipohon
hapus segala kisah setahun
semoga kehidupan bertambah rukun

buat semua sahabat handai , rakan taulan , saudara mara dan mereka yang singgah
singgah di blog ini ...

Selamat Hariraya
Maaf Zahir Batin


 

Friday, June 24, 2016

bapak


gambar terakhir masa hariraya 2011

Al fatihah buat arwah bapak ( kembali ke rahmatullah pada 10 April 2014 bersama 10 Jamadil Akhir 1435 )

... ada yang tanya mengapa aku x menulis diblog coretan mengenai arwah ... sebenarnya waktu itu aku x punya kekuatan bercerita apatah lagi menulis berkaitan arwah bapak ... sampai saat ini aku masih merasakan seolah-olah bapak ada di rumah macam biasa .

... teringat hari2 terakhir ... bapak memang selalu x sihat ... ada ketika untuk bergerak pun perlu dibantu ... ada masanya dia mengeluh bila terpaksa mengharapkan anak-anak dan cucu untuk bangun ... duduk ... atau ke tandas , aku sedaya upaya memenuhi segala keperluan dan keinginannya .
... mereka kata ' aku kuat untuk melalui semua ini ' hakikatnya aku x sekuat mana pun ... masih ada sendu disebalik tawa ... hanya Allah yang tahu tapi kehidupan perlu diteruskan ... apatah saat menjelang syawal beberapa hari lagi.

... aku dan bapak agak kurang berkomunikasi kecuali hal-hal yang penting ... mungkin kerana aku lebih rapat dengan mak lagipun tipikal anak perempuan mesti akrab dengan emak dan aku tidak terkecuali ... apa-apa urusan semuanya melalui emak ... tapi bila emak dah tiada ( kembali ke rahmahtullah pada tahun Julai 2008 ) aku berusaha untuk membina semula komunikasi dengan bapak walaupun aku tahu bapak lebih senang meluahkan apa yang diinginkan kepada kakak .

... hakikatnya aku tahu bapak sayang semua anak-anaknya mengikut perangai kita sendiri ... bapak kurang berkomunikasi dengan aku sebab dalam banyak perkara kami sering tidak sekata ... dan aku sendiri mengaku tidak akan bersuara jika tidak sependapat dengan bapak ... bersuara bererti aku derhaka ... mungkin juga kami punya satu sikap yang sama iaitu ' keras hati ' ( itu emak yang cakap )

... aku bersyukur kerana bulan- bulan terakhir bersama bapak , Allah titipkan kesabaran yang tinggi ketika menguruskan bapak ... dan bapak juga lebih bertolak ansur dalam soal pemakanan ' bukan x boleh makan tapi kena kurangkan ' itu ayat yang aku cakap .

Al Fatihah ... semoga  arwah ditempatkan bersama-sama mereka yang bertaqwa . amin