Saturday, January 14, 2017

Bila ...



... bila lihat Ayu mengemas meja atau  lebih tepat mengosongkan meja yang dihuni hampir 7 tahun , ada rasa sesuatu dalam hati , sesuatu yang tidak dapat ungkap dengan kata ... bukan aku tak nak sibuk tolong mengemas tapi aku x boleh ... memang x boleh ... dua kali aku melalui situasi sebegini dan dua kali juga aku berusaha mendidik hati agar memahami makna redha dalam kehidupan ... mengasuh hati agar sentiasa positif ... itu juga titipan pesan untuk ayu dan diri sendiri.

... bila ada pertemuan , akan ada perpisahan ... tidak semua pertemuan akan kekal begitu selamanya apatah lagi kita yang kerja tertakluk pada arahan dari masa ke semasa ... jika ada di antara mereka-mereka yang menanam azam untuk stay kat tempat di mana mereka berada sekarang sehingga umur cecah 60 tahun ... perbanyakan muhasabah diri dan kena istiqomah dengan nawaitu yang positif atau lebih indah bahasa ' membina empayar yang kukuh agar tidak mudah goyah ' serta pastikan sentiasa tip top !

... bila sesuatu perubahan terjadi , akan ada pelbagai situasi dan spekulasi ... aku dok perhati jer ! sesekali tu aku rasa kebenaran tanggapan yang ada minda selama ini ... apa yang kita nampak di mata kasar bukanlah gambar sebenar apa yang ada dalam benak fikir ... masa ni juga aku faham makna ketakutan dalam diri seseorang ... terkadang aku rasa macam sedih sangat sebab  terpedaya tanpa sedar ... hehehe

... bila dan di mana , itu yang sering berlegar ruang fikir aku ... yup ! bila dan di mana lokasi seterusnya sebelum berlabuhnya persaraan ... mungkin di situ ... mungkin di sini ... mungkin di sana ... atau mungkin di mana-mana sahaja ... sematkan   selalu dalam diri  " di mana bumi dipijak , disitu langit dijunjung " ... selalu aku ingatkan diri sendiri " Allah beri apa yang aku perlu , bukan apa yang aku mahu " .... motivasi yang selalu buat aku sentiasa positif " jadi batu yang berharga , lontar ke laut menjadi pulau , campak darat menjadi gunung " 


Friday, December 30, 2016

Wednesday, December 28, 2016

koleksi November 2016


... buku ... buku ... dan buku lagi , ini adalah koleksi bulan November yang mengisi ruang dalam rak buku kat rumah ... lebih tepat lagi dalam bilik aku , sebab dah jadi habit aku sebelum tidur mesti baca buku waima sehelai mukasurat ... mesti nak baca , kalau dah letih sangat tengok buku kat rak dalam bilik tu pun dah boleh tidur lena .

... ada juga yang kata ' x jemu ke ... kat tempat kerja dikelilingi buku ... kat rumah pun masih nak mengulit buku jugak ? ' .... jemu ? jawapannya ' nope ! '  ... sebab kat Library aku bekerja so memang aku x membaca buku kat ofis ... lagipun x leh fokus ... !


Buku "Percikan Kesufian " ni aku beli kat 
Maju Edar

Buku "Di Atas Sayap-sayap Malaikat "  beli online
sebab suka sangat baca novel karya Hana Ilhami 
memang best ! ... semua novel Hana Ilhami adalah koleksi
terkawal ... hehehe

buku " Inayah " masih dalam plastik x sempat nak baca
lagi ... cerita seram daaa  ... !

buku " Bisik pada langit " pun masih dalam plastik

buku " Kopiah Buat Zauji "

Saturday, November 26, 2016

Ariel Fattah

Ariel ( satu tahun ) bersama Acu Ijah ( siti khadeeja )

baby Ariel bersama Abah ( Khairil Ajmain )

Wednesday, November 23, 2016

PERTANDINGAN BERBALAS PANTUN ' Warisan Bangsa Melayu '






Dirgahayu VS Fitrah Pujangga

Pak Pandir

Persembahan kebudayaan

... Cerita minggu lepas yang penuh dramatik ... hehehe , pengalaman berpantun dikhalayak yang melibatkan penyertaan dari jabatan dan pelajar IPTA amat medebarkan ... almaklumlah , jika sebelum ni kami berpantun sesama rakan meskipun dari daerah yang berbeza ... itupun aku dah tersasul kerana gabra sangat ...inikan pula dalam Auditorium PPAS ... alahai suasana sejuk kat situ bertambah-tambah sejuknya aku rasa ... !

... Allah permudahkan semuanya ... itu yang aku rasa ... cabut undi dapat nombor satu ... dan kumpulan Dirgahayu wakil Daerah Sabak Bernam & Kuala Selangor ( nama kumpulan ni Pn. Norafidah yang pilih ) juga kumpulan pertama yang akan berbalas pantun dengan kumpulan Fitrah Pujangga ( wakil PPAS - ibu pejabat ) ... tema bagi pusingan pertama adalah masyarakat ... kami diberikan masa 60 saat ( 1 minit ) untuk menjual dan 60 saat membeli pantun ... terima kasih kepada Ayu Jarum ( staf dari Ampang Water Front ) yang mencipta intro untuk kumpulan Dirgahayu ... rasa meremang bulu roma bila dia nyanyi lagu 'Pohon Beringin ' macam dalam film bawang merah tu ... hehehe

... Aura dok atas pentas tu memang buat aku gabra sikit ... kena seratus peratus fokus untuk cipta pantun dalan masa 60 saat ... itulah paling mendebarkan meskipun kawan-kawan boleh membantu tapi diri sendiri kena kerah idea lebih lagi . 

... meskipun x berjaya untuk ke pusingan seterusnya ... terima kasih kepada rakan dalam team Dirgahayu sebab sentiasa support each other ... ayu ( Lib Daerah S/Bernam ) , ayu jarum ( Lib Ampang Water Front ) , Yus ( PD. Parit Mahang - simpanan ) dan Nora ( PD. Tiram Jaya -simpanan )
Pn. Norafidah ( Lib Daerah Kuala Selangor - Pengurus ) dan Milah ( Lib Daerah Kuala Selangor )

... Tahniah kepada peserta dari UIAM yang menjadi Johan ... mereka memang terbaiklah , UiTM Shah Alam tempat kedua dan SUK tempat ketiga .