Thursday, April 24, 2014

Analogi Kehidupan ... part 17 " sesekali "

 
 
sesekali tu teringat kenangan indah ini
24 April 2006
~ menjunjung kasih Tuanku ~


Wednesday, April 9, 2014

Analogi kehidupan ... part 16 " MH370 "



... arahan berkumpul di bilik PSR ( ni citer minggu lepas )




9.30 am  -  taklimat MH370 ? ( biaq betui ni ! )


... mukadimah " apakah yang kamu tahu tentang MH370 ? ... alamak ! aku rasa blurr pulak ... nak dijelaskan kronologi misteri MH370 , banyak yang aku dah x ingat ... sebab aku x mengikuti rentatan peristiwa secara konsisten , tapi aku dan ayu telah merancang untuk buat paper cutting mengenai perkara ini ... langkah awal yang kami ambil adalah pengasingan akhbar2 .


... setelah bersoal jawab mengenai MH370 ...( ada yang berjawab ... ada yang x berjawab ... hehehe )  maka kesimpulan yang ingin disampaikan adalah buat keratan akhbar mengenai MH370







Analaogi kehidupan ... part 15 " tugas "



... memulakan rutin setiap awal bulan ... statistic ... statistic dan statistic ... so penghijrahan ke Bahagian Rujukan terpaksa ditangguh sehingga tugas-tugas hakiki selesai sepenuhnya ... bila tugas hakiki dapat diselesaikan bergantung kepada secepat mana semua statistic diterima dari rakan-rakan PD ...




... semalam hanya dapat menyelesaikan separuh dari  laporan statistic yang diterima ... dan sebenarnya aku masih menanti beberapa lagi laporan statistic  dari PD ... bila aku toleh meja bulat kat belakang kaunter ... alamak ! pendaftaran keahlian 2 jam  ( start April bertukar kepada pendaftaran keahlian 1 jam ) masih x settle lagi ... ! surat jemputan untuk staf , ADO dan KADO bagi program latihan keselamatan dan cegah kebakaran bersama Bomba ... order makanan ... apa lagi ek !



... pagi tadi masa melangkah keluar untuk ke office  dah set kat minda ... tugas2 yang aku wajib selesaikan hari ini ... antaranya shelving buku , kasi selesai pendaftaran keahlian , laporan statistic ... pastu nak tinjau kejap Bah. Rujukan dan kemaskini paper cutting ... semoga dipermudahkan segala perancangan ... tambahan tugas merujuk kepada perkara terakhir dalam fail meja " lain-lain tugas yang diarahkan oleh pengurusan atasan "

... masih lagi mengadap depan computer untuk siapkan statistic ... kepada kekawan yang menerima panggilan hangit hari ini berkaitan laporan statistic ... berbanyak-banyak maaf ye ... anggapan semua ni adalah dugaan untuk korang ... hehehe



Monday, March 31, 2014

Analogi Kehidupan ... part 14 " sabar "








" adakah hidup ini penuh dengan kebetulan ? tentu tidakkan ! ... sebenarnya hidup ini penuh dengan ketentuan Allah " ... kebetulan adalah kebetulan tapi ketentuan Allah adalah pasti.

... kita tinggalkan citer pasal kebetulan dan ketentuan tu ... yang ini pula citer pasal reshuffle ( ... x dapat nak dipastikan kesahihannya ) yang mula kedengaran ... so masa zam ( rakan setugas semasa di Library Tanjong Karang ) datang bertandang ... aku bertanya lagi pasal citer reshuffle ... maka tersebutlah nama2 yang tersenarai ... bla ... bla ... bla ... aku tanya lagi " diorang semua tu dah dapat surat ke ? " ... bagi aku mudah jer ! selagi x dapat surat arahan bertukar maka berita tu x sahih lagi .

... seandainya akan ada pertukaran maka itulah adalah ketentuan Allah ... apapun yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi ... mungkin ada yang kata " boleh le cakap macam gitu sebab x terlibat dengan reshuffle " ... ermmm aku cakap macam gitu sebab aku pun pernah melalui ... bukan sekali tapi 2 kali ... ini bermaksud jika berlaku lagi pertukaran yang melibatkan aku ... maka 3 kali lah aku melaluinya .

... tiada siapa yang suka bertukar ( meskipun ada yang meminta untuk ditukarkan ) tapi andai itu adalah ketentuan Allah ... kunci ketenangan hati dalam mengharungi gelodak rasa yang melanda jiwa adalah SABAR


" wahai orang-orang yang percaya , bersabarlah , dan berlumba-lumbalah kamu dalam kesabaran , dan berteguhlah dan takutilah Allah , supaya kamu beruntung "

surah Ali-Imran ayat 200






* Hidup bukan sebuah perjalanan lurus dan

mudah untuk kita lalui tanpa rintangan,

Ia adalah sebuah perjalanan di laluan
bersimpang siur , yang perlu kita cari arah
sendiri


Kita sesat , kita keliru
Dan sering kali , kita menemui jalan buntu.


Namun selalu , seandainya kita percaya , pintu
akan terbuka untuk kita lalui
Mungkin itu bukan pintu yang kita fikirkan
tetapi itulah pintu yang terbaik buat kita.


u/p : april - jun 2014 ( bertugas di Bah. Rujukan ... kira macam reshuffle le jugak kan ! hehehe )


Thursday, March 20, 2014

Analogi kehidupan ... part 13 " simpan "


... sekali lagi aku diberi peringatan ( ermm ... ntah kali yang ke berapa , aku pun x hingat )  dalam sebulan ... sampai satu tahap aku hanya mendengar tanpa rasa ( teruk kan aku ! ) ... dalam banyak perkara aku lebih suka perbincangan ... berkongsi pendapat ... bukan mendominasi ! so bila nak melaksanakan  sesuatu arahan  aku akan berbincang dan memaklumkan bagaimana pelaksanaan yang aku buat ... kes semalam tu agak mengelirukan ... semasa perbincangan semua nampak okey ... kalau pun x puashati x perlu meninggikan suara ... kita manusia semua sama disisiNya ... yang membezakan hanya amal dan iman.

... sekarang ni aku dah macam serik nak berkongsi pendapat atau idea ... bila terima arahan aku akan laksanakan mengikut apa yang diarah ... kalau pendapat atau idea yang diminta ... jawapan ' klise' aku " ... tak ada " x de perbincangan lagi ... kerana itu lebih baik .

 " ada masanya kita kena simpan sedikit idea dan kemahiran atau apa saje yang kita rasa ada value untuk diri sendiri ... bukan semuanya untuk dikongsi " kata yatie

" tak ... aku x nak simpan sikit tapi nak simpan banyak-banyak " itu kata aku

" huhh ! itu tamak beb ! " omel yatie

" tamak pun tamak lah ... janji hati x sakit kan ! " itu jawab aku

" jangan macam gitu ... batu yang berharga bukan sekadar jadi hiasan ... tapi campak ke laut menjadi pulau , lempar ke darat menjadi gunung ... x usah baling batu sembunyi tangan lak " nasihat berguna dari yatie

... tq yatie sebab sentiasa positifkan bila aku mula fikir negative ... tapi bab simpan tu ... insyaallah akan aku praktikkan ...

Wednesday, March 19, 2014

Analogi Kehidupan ... part 12 ' risiko '





... bak kata pepatah pepitih ni  " tak sungguh tak melata , tak sungguh orang tak kata " ? ... itulah sebenarnya yang berlaku ( merujuk kepada kerisauan seorang teman ) ... apa sahaja yang kita lakukan ada risiko tersendiri ... menuding atau mencipta spekulasi hatta buat provokasi bukanlah pilihan terbaik ... seharusnya setiap sesuatu yang diperkatakan tentang diri kita tu ... sedikit sebanyak mungkin ada benarnya ... menerima kritikan atau teguran kerapkali meletakkan diri kita sebagai " tidak dihargai " tetapi secara alamiahnya adakah kita " menghargai " diri kita sendiri ?

... bagi aku kehidupan ini adalah risiko ... sedar atau tidak setiap gerak laku kita acapkali mengundang risiko ... apatah lagi jika melibatkan kerja ... yakinlah kita sentiasa diawasi ... oleh siapa ? ... yang pasti oleh Nya

... cer kita pandang sekeliling ... yang ada disekeliling kita itu adalah risiko ... yang sentiasa perhati ... perhati ... nilai .... dan kritik ... sebagaimana yang kerap kita sendiri lakukan pada apa yang ada disekeliling kita ... kita perhati ... kita nilai ... dan kita kritik .

... jika tidak suka diperhati ... jika tidak suka nilai ... dan jika tidak suka dikritik so jangan buat perkara yang sama pada orang lain ... mudahkan ! ....

Thursday, March 13, 2014

Analogi Kehidupan ... part 11 " berkira ? "





 

... ni citer masa briefing 2 hari lepas ,   berkataan ini telah diulang ucap beberapa kali ... sebelum ini  dalam satu meeting yang aku hadiri  ada juga disentuh secara detail berkaitan sikap berkiranya kita ... so semalam tu macam ulang siaran ... tapi aku take note  sebab ianya dilafazkan oleh individu yang berbeza .

bila diaju soalan " you berkira x masa berkerja ? " ... aku agak termangu-mangu sekejap ... untuk menterjemahkan maksud yang tersirat ... " adakah aku berkira ? " " ermm ntahlah ... aku pun xboleh nak beri klasifikasi samada aku ni berkira atau tidak " kalau dikatakan aku ni terlalu berkira ... tentu sekali aku hanya akan focus pada skop kerja mengikut jawatan yang aku sandang ? ... tapi hakikatnya adalah " kerja aku memang aku selesaikan tapi kerja orang pun adakalanya aku tolong laksanakan " makanya ... jangan persoalkan samada orang lain berkira atau tidak .

" betul ke kita ni terlalu berkira dalam semua aspek kehidupan yang kita jalani ini ? ... mungkin ya dan mungkin tidak ... berkira ni bagus kalau kena pada tempatnya tapi yang acapkali berlaku adalah ... kalau sesuatu tu x mendatangkan keuntungan ... sikap berkira tu akan lebih terserlah ... x perlu salahkan sesiapa pun ... hanya diri sendiri  tahu apa sebenarnya yang berselirat disebalik ungkapan berkira tu ...

Thursday, February 20, 2014

Analogi Kehidupan ... part 10 " maaf "


kata orang arif ...
" memaafkan bagai melepaskan
bara api dari genggaman "

~ ~ ~ ~ ~
sesungguhnya pada saat ini ...
" aku ingin melepaskan semua bara api yang ada dalam genggaman ini "