Saturday, April 25, 2015

Let's read together for 10 minutes 2015


Program " Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit / Let's Read Together For 10 Minutes " yang diadakan serentak di seluruh Malaysia ini , melibatkan segenap lapisan masyarakat yang terdiri daripada peminpin , jabatan kerajan / swasta , university , kolej, sekolah , hospital , NGO , pusat membeli belah serta individu-individu atau sasaran tertentu seperti pemandu teksi /bas , pekerja kebersihan serta pengawal keselamatan .
 
... di Daerah Sabak Bernam , lokasinya adalah di Dewan Seri Bernam dan sebelum LRT ( ringkasan untuk Let's Read Together ) bermula jam 10.00  am -  10.10 am , pengisian lain yang turut adakan adalah Ceramah mengenai Keselamatan Ketenteraman Awam oleh Balai Polis Daerah Sabak Bernam , Pameran oleh AADK , Pemeriksaan Kesihatan oleh Pej. Kesihatan Daerah Sabak Bernam dan Pameran Buku Baru serta Kempen Keahlian oleh PPAS Daerah Sabak Bernam .
 
 

Ceramah " Keselamatan & Ketenteraman Awam " oleh Balai Polis
Daerah Sabak Bernam
 
kaunter PPAS ( kempen keahlian & pameran buku baru )
zam , wani ( PJL ) , ayu , n raihan
 
staf PPAS Daerah Sabak Bernam
zam , me , ayu n raihan
 
kaunter pendaftaran kehadiran peserta oleh
staf Pejabat Daerah Sabak Bernam
 
 10 minit bermula " Jom baca "
 



ibu yang baik
 
 
 
kalau ada kemahuan kat mana-mana pun boleh membaca

 
 
 
kenangan
 
 
Alhamdulillah ... selesai sudah program jom baca 10 minit ( LRT ) ... kalau boleh jangan lah bila ada program macam ni jer baru nak membaca ... biarlah ianya berterusan dan jadikan amalan dalam kehidupan seharian .
 
BANGSA MEMBACA , BANGSA BERJAYA !
 

 

Friday, April 24, 2015

mujahadah

 
 
... semalam aku emosi sikit ( sikit ke ... ? hehehe ) dengan situasi  meja bulat ( belakang kaunter ) ... " isk ! apa saje lah diorang ni ... pagi-pagi lagi dah bikin panas "  hurmm ... biasalah selagi program x berjalan ada jer desas desus ... semuanya menyalahkan orang itu lah ... orang ini lah ... macam le diri sendiri perfect sangat kan ! ... bukan x biasa dengan program zero budget ? rasanya x perlu nak persoalkan sebab dah dimaklumkan lebih awal pasal zero budget ni ... lagi pun setahun sekali jer kan ! ( mesti ada yang berangin dengan statement ni ... hehehe ... maaf ek ! )
 
... semasa taklimat program diadakan ... aku x leh nak follow sebab " diarahkan "... aku ulang sekali lagi  " diarahkan " ( bukan suka-suka  )  untuk turut serta dalam meeting satu lagi program yang dirancang bulan Mei ... adakala kita tiada pilihan bila berkaitan dengan arahan tugas ... apa pun tanggapan orang ... arahan wajib dilaksanakan selagi tidak bercanggah dengan perkhidmatan.
 
... selesai meeting aku diminta pula untuk beri penerangan berkaitan meeting ( ini pun arahan tugas jugak ... bukan suka-suka ) ... aku x pasti apa tindak balas selepas ini ... aku anggap  ini adalah mujahadah diri dalam memikul amanah ... aku tahu , aku x upaya nak ubah pandangan mereka ... dan aku x nak bersikap pesimistik .

inilah mujahadahku .
 
 


Monday, April 20, 2015

... yang ingin kukongsi


... sesuatu ketika , aku dipanggil untuk satu perbincangan yang mana mukadimahnya adalah  mengenai sikap yang seharusnya ada dalam diri ... aku hanya mendengar untuk mencerna maksud yang tersirat ... ada juga beberapa perkara yang ditimbulkan yang aku anggap sebagai kiasan apa yang sebenarnya ingin disampaikan ... aku masih mengambil sikap mendengar tanpa komen .
 
... seketika kemudian ... aku diajukan persoalan tentang perkongsian ilmu ( ... ada juga beberapa perkara yang aku off record ) ... aku jawab persoalan yang diajukan itu dengan satu persoalan juga ...  " saya tiada jawaban sebab tiada yang mengajukan soalan ? " ... sementelah pula aku ni hanya ada pengalaman yang tentunya x standing dengan sijil daripada menara gading ... bukan tiada yang bertanya atau ingin berkongsi pandangan ... hanya sekadar itu sahaja ke !
 
... sekelumit juga rasa serik dalam hati ... untuk berkongsi ilmu ( berkaitan kerja ) , bimbang menimbulkan fitnah ... memang seharusnya aku nyah jauh segala tanggapan negative ni ... itu juga yang pernah aku lakukan dulu ... bagi aku setiap pertanyaan , seharusnya ada jawaban ... setiap persoalan , perlu ada jalan penyelesaian .
 
... sehingga suatu ketika sikap ketidak-kisahan untuk memberi pandangan  , berkongsi pendapat , bertukar idea  ini memerangkap aku dalam situasi yang amat memeritkan ... keterbukaan aku dalam  memberi pandangan , berkongsi pendapat dan bertukar idea ...  seolah-olah mengundang ruang kritikan serta salah faham yang berterusan ... apa sahaja lontaran cadangan dan pandangan yang aku anggap boleh dikongsi , acapkali dimanipulasi sebagai arahan jika berlaku sesuatu yang negatif ... walhal istilah perkongsian entah hilang ke mana ?

...  seharusnya bila istilah berkongsi yang sering aku gunakan itu membawa erti lebih kepada yang baik jadi teladan  dan ikutan ( ikut kesesuaian ) ... yang kurang sesuai jadi sempadan ... bukanlah arahan yang perlu dipatuhi ... hanya kita sahaja yang tahu apa yang baik dan sesuai dengan situasi sekeliling kita .

... serik ? x lah  cuma terasa hati jer ! hehehe ... hanya akan lebih berhati-hati bila diminta beri pandangan , pendapat , idea atau apa sahaja yang semaksud dengannya ... bukan x sudi berkongsi tapi berhati-hati .




 



Saturday, April 11, 2015

kempen keahlian di Program NILAM


... kempen keahlian di Program Nilam , SMK Sungai Besar pada 8 April 2015 ... terima kasih diatas undangan untuk sama-sama menjayakan program tersebut ... walaupun jemputan tu last minite tapi amat dihargai ... terima kasih juga atas kerjasama baik sepanjang kempen keahlian  berjalan ... hanya pen dan note book dan majalah Dewan Siswa sebagai cenderahati kepada pendaftar keahlian yang ke 10 , 20 , 30 dan seterusnya ...
 
... daripada 120 murid yang mengisi borang keahlian  ... setelah semakan dibuat hanya 96 murid direkodkan sebagai ahli baru PPAS Daerah Sabak Bernam ... alhamdulillah
 
... misi kempen keahlian ni berjaya dengan kerjasama Perpustakaan Bergerak M 9  dan Perpustakaan Jalur Lebar ( PJL ) ... bila melihat sambutan yang baik ni ... Din bagi cadangan untuk buat Program Jelajah Perpustakaan ke sekolah-sekolah yang lokasinya jauh dari perkhidmatan perpustakaan sebagai usaha untuk memperkenalkan apa yang ada di perpustakaan ... selalu tanggapan masyarakat adalah perpustakaan ni hanya untuk budak sekolah jer ... atau pun hanya ada buku sahaja ... itu mungkin ada benarnya ... itu dulu , sekarang ni perpustakaan dah jauh berbeza ... so inilah objektif program jelalah perpustakaan ... aku sedang merangka kertas kerja untuk projek ni ... semoga ianya dapat dilaksanakan .. insyaallah.

 

murid sesi petang yang terlibat dalam Program NILAM
 

meja pendaftaran keahlian dan pameran buku baru
 
beratur untuk menaiki Perpustakaan Bergerak
 
semua murid teruja untuk bergambar di M9
 
taklimat ringkas mengenai PPAS Daerah Sabak Bernam
( gemuruh rasanya ... hehehehe )



Tuesday, April 7, 2015

aku ... apa adanya

Tika langkah semakin hampiri garis penamat
Jejak kian sarat berliku
Kerikil tajam kejam terasa
Menerjah telapak yang uzur
Perjalanan nun masih jauh

Titis airmata mengalir lesu
Basah membajai semangat dalam diri
Tatkala jiwa merusuh
Hati berbisik ' sabarlah '

Ingin kugapai semua impi
Menabur bakti tersemat dihati
Berkongsi ilmu selagi daya
Kala semangat dan hasrat menyatu
Duga dan cabar bagai berpadu
Hati berbisik ' sabar itu ada indahnya '

Sebelum kaki berhenti melangkah
Sebelum ayat bertemu noktah
Selagi minda bisa memikir
Selagi jasad masih dikandung
Semangat berbakti tiada henti
Berundur tidak sama sekali

Friday, March 20, 2015

mudahnya ...




kehidupan adalah pilihan
nak jadi baik ... berusaha jadi baik
mimpi jadi baik ... berharap jadi baik
mudahnya !


kehidupan adalah pilihan
sukar buat baik , itu pilihan
suka buat x baik , itu pilihan
pilih buat x baik , itu pilihan
mudahnya !


kehidupan adalah pilihan
niat  baik , susahkan orang
susahkan orang dengan niat baik
mudahnya !


kehidupan adalah pilihan

boleh buat baik tapi pilih buat x baik
niat  buat baik tapi x berusaha jadi baik
usaha buat baik ... niat mesti baik
itu pilihan
mudahnya ! 

Thursday, March 12, 2015

mangli


" ... jangan terlalu berharap kesempurnaan dalam diri orang lain ... " itulah yang sering aku ingatkan untuk diri sendiri ... bukan kesempurnaan yang aku inginkan ... aku tahu benar memang tiada insan yang sempurna ... yang selalu aku harapkan adalah rasa kebertanggungjawaban dalam diri demi merealisasikan amanah ... apatah lagi bila kita dengan rela hati  melabuhkan tandatangan  pada kertas  aku janji .
... sepatutnya aku dah mangli dengan situasi rencah ragam ini ... seharusnya begitu ... seharusnya x perlu berharap pun  ... dah kebiasaannya begitu ! namun hati masih lagi berharap ... dan berharap ianya akan ada perubahan ... aku cuba memahami betapa kita semua ini sentiasa dirantai dengan masalah dan kemelut dalam kehidupan ... aku cuba belajar rutin tugas sebaik mungkin ... aku berusaha memahami apa sebenarnya yang mereka lalui ... walaupun mungkin tidak sepenuhnya , sekurang-kurang aku berusaha juga .
... mendengar keluh kesah akan segala kepayahan dan permasalahan yang mereka lalui ... terdetik juga dihati ini ... adakah mereka memahami apa yang terpaksa aku lalui ? ... adakah mereka pernah cuba untuk memahami ? ... adakah mereka  berusaha untuk memahami ? ... kita selalu berharap orang lain dapat memahami permasalahan yang kita lalui , sedangkan kita tidak ... apatah lagi jika permasalahan kita itu menjadi liability pada orang lain .
... yupp ! sepatutnya aku dah mangli ... biarkan saje semua mengikut rentak yang mereka inginkan ... x perlu pusing memikirkan , kerana mereka tidak akan berubah selagi mereka gagal mengendalikan cara berfikir ... hehehe