Tuesday, May 26, 2015

terima kasih ... amin


Alhamdulillah ... hari ini memulakan tugas dengan semangat baru selepas cuti sakan ( 2 hari cuti ganti + 2 hari cuti am ) lagi pun birthday jatuh pada hari ahad 24 Mei ... so memang happy sesangat  ... x de le potong kek bagai ... sepanjang hari tu aku hanya peruntukan banyak masa untuk baca ... baca ... dan baca , apatah lagi novel yang aku oder dihantar ke rumah pada hari sabtu ... memang cantik sangat lah !
 
24 Mei
 
* pepagi lagi aku dah terima sms dari Bunga  " Asslm..pg mis , selamat ulang thun ke ... moge pnjng umur mrah rezki n mndpat kebrkatan dlm sgale hal .. amin .. " amin .. amin .. amin - tq Bunga
 
* dan aku terima juga sms dari Yatie " mis call lah ... hari ni klu ko call free kan ... hehehe " itu ayat dari yatie ... setelah selesai semua urusan baru aku call yatie ... antara yang kami sembangkan :-
 
Aku      " beb ! nak hadiah "
 
Yatie    " untuk besday tahun ni ... aku rasa hadiah kek dah x sesuai kut ... aku hadiahkan doa  
              semoga Allah beri keberkatan dalam kehidupan ... nikmat sihat ... barakah rezeki ... tabah
              dan sabar ... sentiasa berlapang fikiran dengan cabaran ... bla ... bla ( sebenarnya macam2
              lagi celoteh , dah macam cikgu bagi nasihat kat anak murid ... aku tadah telinga ... redha je!

... bersembang dengan yatie memang susah nak jumpa noktah ... ada jer perkara yang menjadi topic perbincangan ... guru kaunseling kan ! apa pun terima kasih banyak sebab sentiasa ada saat aku memerlukan sahabat untuk mendengar keluh kesah .... hehehe

... perkenalan kami pun agak unik ... kenal pasal nak cari rumah sewa ( masa aku bertugas di Lib Tanjung Karang ) ... bezanya yatie menyewa hanya 2 bulan ( pastu dia dapat tawaran masuk maktab dan cikgu sekolah )  dan aku menyewa hampir 5 tahun ( sebelum mampu beli kenderaan ) ... kemudian aku berulang alik selama hampir 10 sehingga aku ditukarkan pada 2010 ... di mana tempat aku memulakan kerjaya ... Alhamdulillah hubungan ukhuwah antara kami x pernah putus ... semoga ianya berkekalan ... amin
              
 26 Mei

* hari ni bila chek email dan singgah kat fb kejap ... ada sederet ucap selamat dari member PPAS ... member2 lama masa kat PLKM ... member masa bertugas kat Lib Tg Karang ... ucapan dari mantan
Penolong Pegawai PPAS yang aku anggap sebagai mentor dalam kerjaya ... terima kasih En. Mizuar Udin ... " kita tak perlu ubah cara mereka bekerja , cara kita bekerja akan mengubah mereka " itu kata-kata dari beliau ketika aku ditugaskan ke Lib Tanjung Karang .

Saya doakan beliau sekeluarga sentiasa dalam lindungan Allah ... Amin dan Al Fatihah untuk allahyarmah  isteri beliau Mamainasuraya ( Kak Ida )


happy birthday mis
moga sejahtera berpanjangan

 

Thursday, May 21, 2015

yes !! esok cuti ....

 
yes !!esok cuti
yes !!esok cuti
yes !!esok cuti
yes !!esok cuti
yes !!esok cuti
 
 
 
jumpa hari selasa ye ...!
 
 
 
 
 
 
 


nota motivasi

 


Tuesday, May 19, 2015

Saturday, May 9, 2015

checklist kehidupan


... alhamdulillah , selesai sudah Kursus Pemantapan Khidmat Pelanggan Perpustakaan yang aku hadiri selama 2 hari di HQ Shah Alam ... banyak ilmu yang boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian ... memang bermanfaat kursus ni ... rasa bertuah sebab nama tersenarai sebagai salah seorang peserta kursus walaupun dimaklumkan last minute ... hehehe

... hari pertama kursus 29 April , aku keluar rumah sesudah subuh ( memang selalu macam gitu ) itu pun setelah aku selesaikan semua urusan berkaitan dengan kucing ... sampai kat rumah Aan jam 6.30 am ... hari ni pergi kursus together gether dengan staf  Pekan Dataran Sabak ( Y'zid ... merangkap pemandu ) , staf PD. Bagan Terap ( Bib ) , staf Perp. Daerah K/Selangor ( Milah ) ... staf dari Perp. Daerah Sabak Bernam hanya aku , Ann ... antara checklist wajib on the way ke HQ adalah ngeteh kat gerai sebelah Petronas Tanjung Karang

... hari kedua kursus ... aku agak kalut sikit sebab terbangun lewat dari sepatutnya ... hehehe , x singgah ngeteh pun hanya beli dan makan dalam kereta ... aku makan dalam kereta ? ... dak ah ! Ann dan Bib jer yang makan ... lagipun aku dah alas perut dengan makan kurma ... hari kursus hanya half day ... rileks sikit untuk memandu balik ... lepas solat zuhur terus gerak balik ... hantar Mila kat Kuala Selangor dan Bib kat Sekinchan ... dalam perjalanan ke Sungai Besar ... aku dan Aan singgah kat Batu 23 Sg. Nibong ... pekena ABC  dan Mee Bandung Ketam ... tengok ABC tu memang le teruja giler tapi bila Mee Bandung Ketam dihidangkan ... aku pandang Aan " beb .. macam mana nak makan ketam ni ... hehehe ?"

... skala yang aku bagi untuk kursus 2 hari ni ... 4 , bagus jika dapat dipraktikkan sepenuh dalam kehidupan seharian dan lagi bagus jika dijadikan amalan ( ingatan untuk diri sendiri ) .

... sekarang ni aku dah mula menulis  rutin harian ( dulu pernah gak buat cuma x sepenuhnya ) ... checklist bermula dari bangun pagi hingga terlelap mata pada malam hari ... ( kat ofis memang ada buku pemantauan tugas ... aku tulis tugasan dan arahan untuk seminggu )

... dari checklist rutin harian ni , sebenarnya aku menghabiskan lebih banyak masa untuk kerja sahaja dari 9.00 pagi - 6.00 petang ... perjalanan pergi dan balik kerja 1/2 jam ( itu kalau aku memandu secara konsisten ) ... masa untuk diri sendiri hanya bermula selepas rutin kerja rumah selesai ( masak ? kadang-kadang ... urusan dengan kucing ? semestinya ... membaca ? wajib sebelum mata terlelap ... tidur ? aku memang tidur jam 10.00 malam kecuali ada tayangan citer best kat TV !

... checklist rutin kat ofis ... bermula jam 9.00 pagi ( aku berusaha untuk sampai kat ofis sebelum 8.50 setiap hari ) ... tulis nama kat buku kehadiran ... usaha untuk shelving buku setiap hari kecuali ada arahan dari masa ke semasa urgent ! ... pastu akan dok mengadap computer kat kaunter pemulangan ... kemaskini fail ( bila perlu ) ... " mis ... x bosan ke buat kerja sama setiap hari ? " itu pertanyaan Yatie ... dan mungkin itu juga le anggapan orang kat luar sana mengenai kerjaya di Perpustakaan ni ... apa jawapan aku utnuk pertanyaan dari Yatie tu ? ... maaflah ye sebab x nak kongsi apa jawapan aku ... yang aku nak kongsi hanya jawapan yang aku  beri tu  buat Yatie gelak besar !! hehehe  ( ... aku catat apa yang aku lakukan setiap hari secara detail dlm buku pemantauan tugas )

... apa sahaja yang kita lakukan ... suka dengan apa yang kita lakukan atau tidak suka dengan apa yang kita lakukan , ada hubungkaitnya dengan nawaitu dan sikap kita sendiri ... sebenarnya dalam banyak perkara kita selalu tidak gembira dengan situasi yang dihadapi tanpa kita sedar sebenarnya itulah sebaik-baik perkara untuk kita ( ingatan untuk diri sendiri )

~ wallahuaklam ~


 

Saturday, April 25, 2015

Let's read together for 10 minutes 2015


Program " Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit / Let's Read Together For 10 Minutes " yang diadakan serentak di seluruh Malaysia ini , melibatkan segenap lapisan masyarakat yang terdiri daripada peminpin , jabatan kerajan / swasta , university , kolej, sekolah , hospital , NGO , pusat membeli belah serta individu-individu atau sasaran tertentu seperti pemandu teksi /bas , pekerja kebersihan serta pengawal keselamatan .
 
... di Daerah Sabak Bernam , lokasinya adalah di Dewan Seri Bernam dan sebelum LRT ( ringkasan untuk Let's Read Together ) bermula jam 10.00  am -  10.10 am , pengisian lain yang turut adakan adalah Ceramah mengenai Keselamatan Ketenteraman Awam oleh Balai Polis Daerah Sabak Bernam , Pameran oleh AADK , Pemeriksaan Kesihatan oleh Pej. Kesihatan Daerah Sabak Bernam dan Pameran Buku Baru serta Kempen Keahlian oleh PPAS Daerah Sabak Bernam .
 
 

Ceramah " Keselamatan & Ketenteraman Awam " oleh Balai Polis
Daerah Sabak Bernam
 
kaunter PPAS ( kempen keahlian & pameran buku baru )
zam , wani ( PJL ) , ayu , n raihan
 
staf PPAS Daerah Sabak Bernam
zam , me , ayu n raihan
 
kaunter pendaftaran kehadiran peserta oleh
staf Pejabat Daerah Sabak Bernam
 
 10 minit bermula " Jom baca "
 



ibu yang baik
 
 
 
kalau ada kemahuan kat mana-mana pun boleh membaca

 
 
 
kenangan
 
 
Alhamdulillah ... selesai sudah program jom baca 10 minit ( LRT ) ... kalau boleh jangan lah bila ada program macam ni jer baru nak membaca ... biarlah ianya berterusan dan jadikan amalan dalam kehidupan seharian .
 
BANGSA MEMBACA , BANGSA BERJAYA !
 

 

Friday, April 24, 2015

mujahadah

 
 
... semalam aku emosi sikit ( sikit ke ... ? hehehe ) dengan situasi  meja bulat ( belakang kaunter ) ... " isk ! apa saje lah diorang ni ... pagi-pagi lagi dah bikin panas "  hurmm ... biasalah selagi program x berjalan ada jer desas desus ... semuanya menyalahkan orang itu lah ... orang ini lah ... macam le diri sendiri perfect sangat kan ! ... bukan x biasa dengan program zero budget ? rasanya x perlu nak persoalkan sebab dah dimaklumkan lebih awal pasal zero budget ni ... lagi pun setahun sekali jer kan ! ( mesti ada yang berangin dengan statement ni ... hehehe ... maaf ek ! )
 
... semasa taklimat program diadakan ... aku x leh nak follow sebab " diarahkan "... aku ulang sekali lagi  " diarahkan " ( bukan suka-suka  )  untuk turut serta dalam meeting satu lagi program yang dirancang bulan Mei ... adakala kita tiada pilihan bila berkaitan dengan arahan tugas ... apa pun tanggapan orang ... arahan wajib dilaksanakan selagi tidak bercanggah dengan perkhidmatan.
 
... selesai meeting aku diminta pula untuk beri penerangan berkaitan meeting ( ini pun arahan tugas jugak ... bukan suka-suka ) ... aku x pasti apa tindak balas selepas ini ... aku anggap  ini adalah mujahadah diri dalam memikul amanah ... aku tahu , aku x upaya nak ubah pandangan mereka ... dan aku x nak bersikap pesimistik .

inilah mujahadahku .
 
 


Monday, April 20, 2015

... yang ingin kukongsi


... sesuatu ketika , aku dipanggil untuk satu perbincangan yang mana mukadimahnya adalah  mengenai sikap yang seharusnya ada dalam diri ... aku hanya mendengar untuk mencerna maksud yang tersirat ... ada juga beberapa perkara yang ditimbulkan yang aku anggap sebagai kiasan apa yang sebenarnya ingin disampaikan ... aku masih mengambil sikap mendengar tanpa komen .
 
... seketika kemudian ... aku diajukan persoalan tentang perkongsian ilmu ( ... ada juga beberapa perkara yang aku off record ) ... aku jawab persoalan yang diajukan itu dengan satu persoalan juga ...  " saya tiada jawaban sebab tiada yang mengajukan soalan ? " ... sementelah pula aku ni hanya ada pengalaman yang tentunya x standing dengan sijil daripada menara gading ... bukan tiada yang bertanya atau ingin berkongsi pandangan ... hanya sekadar itu sahaja ke !
 
... sekelumit juga rasa serik dalam hati ... untuk berkongsi ilmu ( berkaitan kerja ) , bimbang menimbulkan fitnah ... memang seharusnya aku nyah jauh segala tanggapan negative ni ... itu juga yang pernah aku lakukan dulu ... bagi aku setiap pertanyaan , seharusnya ada jawaban ... setiap persoalan , perlu ada jalan penyelesaian .
 
... sehingga suatu ketika sikap ketidak-kisahan untuk memberi pandangan  , berkongsi pendapat , bertukar idea  ini memerangkap aku dalam situasi yang amat memeritkan ... keterbukaan aku dalam  memberi pandangan , berkongsi pendapat dan bertukar idea ...  seolah-olah mengundang ruang kritikan serta salah faham yang berterusan ... apa sahaja lontaran cadangan dan pandangan yang aku anggap boleh dikongsi , acapkali dimanipulasi sebagai arahan jika berlaku sesuatu yang negatif ... walhal istilah perkongsian entah hilang ke mana ?

...  seharusnya bila istilah berkongsi yang sering aku gunakan itu membawa erti lebih kepada yang baik jadi teladan  dan ikutan ( ikut kesesuaian ) ... yang kurang sesuai jadi sempadan ... bukanlah arahan yang perlu dipatuhi ... hanya kita sahaja yang tahu apa yang baik dan sesuai dengan situasi sekeliling kita .

... serik ? x lah  cuma terasa hati jer ! hehehe ... hanya akan lebih berhati-hati bila diminta beri pandangan , pendapat , idea atau apa sahaja yang semaksud dengannya ... bukan x sudi berkongsi tapi berhati-hati .