Saturday, May 14, 2016

kita adalah ...





kita adalah ...
apa yang kita fikir
kita adalah ...
apa yang kita lakukan
kita adalah ...
apa yang kita rasa
kita adalah ...
apa yang kita mahu
kita adalah ... 
apa yang kita suka
kita adalah ...
apa yang kita benci
 apa yang kita fikir , lakukan , rasa ,mahu , suka dan benci
semua itu adalah KITA

Tuesday, May 10, 2016

... buat sahabat ( kaunter sebelah - ainraihan.blogspot.my)



dalam hidup ini ... 
yang buat hidup kita lebih bermakna bukan semata-mata kerana
kekayaan , kemasyhuran , pendidikan tinggi atau kesempurnaan yang kita miliki
tapi ... 
kerendahan hati , mampu berkongsi dan menyentuh hati orang lain yang akan
menjadi hidup kita lebih tenang dan bererti
jangan ...
sempitkan fikiran dengan sesuatu yang kita dengar tanpa meletakan
kesahihan ditempat pertama 
 

... kau rasa ?


... ini citer malan tadi , masa dok  ralit bersembang dengan member lama nun jauh di selatan tanahair tiba-tiba suara dia hilang ... senyap sunyi jer ... eh ! bateri habis dah ( teringat pengecas tertinggal kat ofis ...huhuhu )  so perbualan ditamatkan tanpa sempat ucap salam pun ... pastu cuba guna telefon rumah pun senyap sunyi juga ... isk ! kenapa x de line ni ... aku lelapkan mata malam tadi dengan perasaan yang x berapa nak indah ... hehehe

... pagi tadi jam 8.15 , aku dah parking kereta betul-betul depan TM Pekan Sabak Bernam ... kunun nak jadi orang pertama yang berurusan  dengan TM ... nak mengadu pasal line x de kat rumah ... sehingga jam 8.30 aku menunggu dalam kereta tapi tanda-tanda untuk TM mula beroperasi masih x de ... ermmm mungkin mula operasi jam 9.00 ... itu telahan aku , aku start enjin kereta menuju ke ofis Pekan ... saja nak lepak-lepak ! sepanjang masa menunggu depan TM tadi ... aku cuba untuk hubungi rakan ofis sebab nak maklumkan ' aku lewat sikit masuk ofis ' 

... 8.45 , aku sampai kat ofis Pekan ... aku x keluar kereta pun sekadar turunkan cermin tingkap jer sambil layan lagu di radio ... masa tu aku perasan seekor kucing datang kat kereta aku ... aku letak sikit bekalan yang aku khaskan untuk si manja di ofis Sg. Besar.

... jam 9.03 aku gerak semula ke TM untuk selesai urusan yang tergendala ... parking ditempat yang sama juga ... kaki melangkah keluar dari TM jam 9.10 ... alhamdulillah selesai sudah segala urusan ... moga hari ni juga TM dapat settlekan masalah line telefon kat rumah ...

... jam 9.25 selamat sampai kat ofis Sg. Besar ... ada tetamu yang ingin berurusan dengan PP ... aku cuba call PP untuk maklumkan ada tetamu menunggu ... panggil pertama x berjawab ... so aku call untuk kali kedua ... x berjawab juga , aku call sebab dimaklumkan janji temu telah dibuat ... hanya itu yang mampu aku bantu ... setelah tetamu beredar ... PP pulak call , bila aku maklumkan situasinya ... dia  citer lain versi lak ... isk ! kau rasa apa yang aku rasa ? 

... hari ini penuh dengan cerita ... cerita itu ... cerita ini ... apa yang pasti cerita pasal 13 Jun nanti lebih mendebarkan dan memerlukan kesabaran yang jitu ... !

.... siap sedia
                      berusaha !
                                   berusaha !
                                                berusaha !
                                                                 berusaha !                         
                                                                                  berusaha !

Wednesday, April 20, 2016

... tiada apa-apa


Kertas putih itu masih kosong
Pandangan juga masih kosong
Terdengar hanya gema suara
Melata disegenap arah ...
Sesekali ku lontar pandangan
Menerjah disetiap wajah
Tercari-cari kalimah yang tersurat
Sehingga detik  bertemu noktah
Kertas putih itu masih kosong
... tiada apa-apa




Wednesday, March 30, 2016

Al Fatihah




Al Fatihah ... Al Fatihah ... Al Fatihah
( Syahadatul Akmaliyah - berbaju hijau  )
 ' semoga kamu ditempatkan bersama mereka yang bertaqwa dan beriman '
amin
yang pasti Cik Mis akan tetap rindu  senyum tawa dan keletah kamu .

Friday, March 25, 2016

pensil dan pemadam

ingatan untuk diri sendiri .....

... ucapkan " terima kasih "



" sentiasa ucapkan terima kasih " itu nasihat seorang teman ... ucapkan " terima kasih " bukan hanya bila orang memuji sahaja hatta jika ditegur ( aku x guna istilah kritik sebab perkataan kritik ni boleh buat orang sentap ... hehehe ) juga ... macam susah jer nak dipraktikkan ... bagaimana mungkin untuk ucapkan " terima kasih " tika terima teguran sedangkan dalam hati ada rasa sesuatu ?

... hakikatnya tiada siapa pun yang suka ditegur , apatah lagi jika teguran itu menjurus kepada cara kita mengadaptasi kerjaya mengikut acuan yang berbeza tidak seperti yang sepatutnya ... tidak semua mereka yang berada di luar sana memahami situasi atau apa yang berada dalam kotak fikir kita ... sesuatu yang kita anggap terbaik mungkin tidak sesuai pada orang lain ,  ada ketika tanpa sedar ( atau sedar )  kita lakukan sesuatu  tidak mengikut terma yang telah ditetapkan waima kita tahu yang kita ini dah melanggar terma tapi ermm ... nak cakap macam mana yer ! hanya kita yang tahu apa sebenarnya yang berlaku .

... acapkali  teguran dinilai dari sudut negatif jer ... kita akan berusaha untuk memperlihatkan benar itu dari sisi yang berbeza kepada mereka yang memberi teguran ... sedangkan yang membuat teguran melihat dari semua sudut tanpa selindung ... itulah yang membezakan antara yang menerima teguran dengan membuat teguran ... yang pasti setiap dari kita mesti ada alasan untuk segalanya ...

... kekadang membuktikan benar tidak memerlukan alasan ... biar pun dalam hati ada rasa sesuatu, hakikatnya ketentuan kebenaran pasti akan ketahuan juga akhirnya ... yang penting pastikan kita benar-benar berada pada landasan yang benar .

... sesekali kita kena berani mengubah pandangan mengenai teguran ( aku dah cuba ... alhamdulillah )
teguran jika dinilai secara negatif maka negatiflah impaknya ... teguran seharusnya tidak menjadikan kita lemah semangat , hilang fokus atau merasa diri tidak dipeduli ... rasa marah ? semua orang akan marah  sementelah kalau kita merasa tidak bersalah ... tetapi adakah kita benar-benar tidak bersalah !
ibarat kata pepatah " tak sungguh tak melata , tak sungguh orang tak kata " tapi kita manusia biasa manakan sempurnanya ... ada juga teguran yang positif sifatnya ... ditegur untuk jauhi kita dari kelekaan , memperbetulkan kekhilafan , ada juga teguran menjadikan kita lebih baik dalam melaksanaakan tugas , lebih fokus dan menghargai apa yang kita miliki ... yang penting ditegur atau tidak tegur adalah muhasabah diri ... kita selalu anggap kita telah dizalimi walhal kita yang menzalimi diri sendiri dengan apa yang kita lakukan .

... ucapkan " terima kasih " diatas teguran atau kritikan yang kita terima ... moga dari teguran dan kritikan ini kita dapat memperbaiki diri ... jangan terleka dengan pujian yang akan lebih menjurus kita ke arah laluan yang makin berliku .

wallahuaklam

Tuesday, March 1, 2016

gambar sekitar Audit MS ISO 2009 : 2008






x nak komen apa-apa !
saje nak share gambar ...

Friday, February 19, 2016

Audit Pemantauan MS ISO 9001 : 2008 yang terakhir ...


Syukur alhamdulillah Audit Pemantauan ke V MS ISO 9001:2008 telah selesai pada 16 Februari 2016 yang lepas ... ini adalah audit yang terakhir MS ISO 9001 : 2008 sebelum melangkah ke audit 2015 ... terima kasih kepada Puan Norhaida Aini , Juruaudit dari Lloyd's Register Quality Assurance di atas teguran penambahbaikan sepanjang audit dijalankan ... tiada minor dan major yang direkodkan ... terima kasih juga kepada semua Pegawai-pegawai dari HQ yang hadir ... Pn. Suzliana
 ( Tim. Pengarah PPAS ) , Pn. Sabariah , En. Zahir , Pn. Hikmah , Pn. Nazaleeza , Pn. Hikmah , Pn. Nurul Aizan , Pn. Norafidah , Cik Moihairah dan Cik Aina .

Terima kasih juga kepada juruaudit Audit Dalaman yang dijalan pada 2 Feb 2016 ( 2 minggu sebelum audit sebenar ) iaitu Pn. Sabariah , Pn. Rozainees , Pn. Nazaleeza dan Cik Izani  dengan beberapa teguran dan penambahbaikan yang perlu diselesaikan sebelum Audit Lloyd's meskipun ada beberapa perkara yang menimbulkan sedikit kalut ... bagi aku itulah cabaran sebenarnya !

Cabaran yang sebenar-benarnya adalah dari diri kita sendiri ... itu pandangan peribadi aku setelah melalui beberapa kali odit dalaman atau odit luar ( Lloyd's ) ... prinsip aku mudah jer ... selesaikan tugasan mengikut skala yang ditentukan dan kalau lebih dari itu lagi bagus ... rutin aku akan berusaha untuk double check setiap fail yang aku selia setiap bulan apatah lagi kalau nak odit ... itu pun kekadang ada yang terlepas pandang ... mungkin ada yang anggap aku cerewet tapi nak buat macam mana kan !

Baru-baru ni aku diajukan soalan " takut dengan Allah ke ... takut dengan manusia ? apa jawapan aku mesti semua orang dapat agak kan ! so atas sebab jawapan aku itu lah ... aku berusaha untuk tidak menjatuhkan air muka orang lain ... aku berusaha untuk tidak mengaibkan sesama insan ... aku elakkan untuk  berkata sesuatu yang negatif ... waima mereka tahu apa sebenarnya yang berlaku ... ada juga aku bertanya persoalan ini kepada Aan  " adakah dikira takut atau berani jika menyuarakan khilaf orang lain kepada orang lain yang tiada kena mengena pun " ... selalu aku ingatkan diri sendiri " mudahkan tugas orang lain , Allah akan permudahkan urusan kita ... insyaAllah "

" banyaknya fail aku ? " itu yang mereka  perasan dan ditegur semasa odit dalaman ... bagi aku biasa jer ... ermm banyak fail yang aku attend bukan le bermakna aku banyak kerja sangat ... ada beberapa fail yang aku perlu kemaskini sebulan 2 kali ... ada fail yang perlu aku kemaskini mengikut keperluan semasa ... ada juga fail yang aku kemaskini 2 kali seminggu ... ada juga fail yang bukan dibawah seliaan tapi aku buat semakan juga jika ianya berkaitan OB Q ... tu yang mereka perasan macam banyak sangat fail yang aku kelolakan ... rasanya tugasan staf kat Lib daerah ni lebih kepada arahan dari masa semasa .

Seperkara lagi yang aku noted adalah teguran mengenai sikap ambil tahu tugas rakan lain ... kalau sebelum aku teragak-agak untuk ambil tahu sangat pasal fail dibawah seliaan rakan tapi selepas ni aku akan berusaha untuk follow semua fail bukan menyibuk tau ... hanya ambil tahu ... kalau ada pertanyaan ... akan ada jawapan  ... sebenarnya ia akan lebih memudahkan !

Sekalung terima kasih buat rakan-rakan yang banyak membantu dari Perkhidmatan Perpustakaan Bergerak ( Din & Jef ) , Yazid ( Perp. Pekan Dataran ) , Kak Jis ( PD. Taman Muhibbah ) , Bib ( PD. Bagan Terap ) , Kak Hana ( PD. Batu 2 Sepintas ) , Along ( PD. Batu 38 ), Nurul ( Perp. pekan Sekinchan ) ... semoga Allah permudahkan urusan kalian . amin