Saturday, December 27, 2008

lelucon yang menyakitkan !

4.00 pm

... aku tergerak hati pulak nak mengadap skin komputer walaupun sesawang ruang chat dah lama aku on9 kan ... tapi aku abaikan jer sebab nak menyiapkan tugasan keratan akhbar ... ari ni pun pengguna x ramai ... x de lah bergelut sangat kat kaunter ... wah ! meriah gak ruang chat ni ... masing2 dlm ' keboringan ' ... kerje ari sabtu ni ' mood ' memang kantoi habis !

... dan yang buat aku rasa nak ' hangin ' jer ... bila aku dimaklumkan selasa ni cuti ( ... bukan le aku x suka ) ... kalau lah hari ni aku x chatting ... bermakna selasa ni ... aku dan semua kekawan dari perkhidmatan daerah sebelah sana akan bertugas la ... dan yang buat aku keliru masa sambutan deepavali dulu yang jatuh pada hari isnin jugak ... x de pulak cuti ganti ... dan aku dimaklumkan ini info terbaru ... erm ! x leh nak komen lebih2 ... ! sabo jer lah !

... dalam lelucon yang aku lalui sepanjang berkhidmat ... lelucon ni lah yang paling menyakitkan hati ... ingatkan setelah bergerak sejauh ni ... isu ' terlepas pandang ' dah pupus tapi aku terlupa pada ungkapan chedet " Melayu mudah lupa " ...!

* ... erm ! x tau nak kata apa dah ! ... so layan cuti isnin dan selasa ni !

menongkah arus ...

... membilang hari menjelang 1 muharam 1430 yang hanya berselang beberapa hari jer dengan 1 januari 2009 ... mengundang seribu harapan berteraskan keazaman baru seperti lazimnya tahun2 sebelum ni ... rasanya bukan aku seorang tapi ... kamu ... kamu dan jugak kamu pun begitu gak ... ingin memulakan sesuatu perubahan bertakwimkan pada tarikh2 tertentu atau pun sempena sesuatu perayaan yang dianggapkan punya simbolik istimewa ... so kali ni kena le buat azam berganda ... satu mungkin azam yang bersifat ukhrawi sikit sempena awal muharam dan satu lagi tentu berkaitan duniawi ... untuk semua yg membaca atau terjumpa blog ni ... selamat membina azam ... usahalah untuk meraihnya ... !

... azam aku ? ... rasanya masih macam tahun2 lepas gak kut ! ... sentiasa nak jadi yang terbaik dalam mencari ukhrawi dan duniawi tapi dengan cara yang telus dan diredhaiNya ... tak mau le tipu2 ...

... mengimbas rentetan sepanjang 2008 ... x banyak manisnya tapi lebih kepada kelat , masam dan pahit jer ! ... mungkin gak sebab langkah yang dipilih bagaikan ' menongkah arus ' ... teringat aku masa mula2 kerje dulu ... aku pilih jalan selamat ... mengikut ' arus ' walaupun jiwa bergolak ... tapi mengenangkan siapa lah aku ketika itu ... aku jadi pasif dan dungu ! ( ... oct 1994 titik mula aku keluar dari kepompong kedunguan ... )

... hari ini setelah bertahun2 melalui semua duga dan cabar ... hakikatnya aku masih gagal mengubah pesepsi itu ... aku tahu gak ada mereka2 yang bersuara sumbang ... mereka2 yang lidah bercabang ... mereka2 yang sentiasa menunggu peluang ... dan mereka2 kurang kerja tapi lebih menyembang ... aku berharap sangat2 ... mereka2 ni dapat nyahkan sikap yang ' x de maknanya' ni menjelang awal muharam isnin nanti !

... pagi tadi sempat gak berbincang dengan PPP pasal laporan & perancangan 08/09 ... semua ni ada hubungkaitnya sebelum aku memenuhi tuntutan ruang kosong kat borang SKT tu ... lagipun ' mood ' PPP ari ni ceria jer ... kiranya macam ambil kesempatan gak ... perbincangan 30 minit tu ... aku harap dapat diajukan pada pihak atasan ... walaupun beberapa isu tu dah boleh labelkan sebagai ' isu lapok ' ... tapi itu le masalahnya ... !

... mungkin jugak sikap ' menongkah arus ' ni akan menjerumuskan aku sebagai celupar atau disenarai ' hitam ' kan ... memang sukar untuk berubah apalagi apabila melibatkan banyak pihak yang menpunyai ' status ' tersendiri !

... semasa memandu ke office tadi ... aku dimaklumkan satu ' kedangkalan ' manusia yang rasa punya kuasa tapi ' menyahkan ' amanah demi ... dot ... dot ... dot ! ( ... rasanya baru jer aku suarakan pasal ketelusan ) ... kini nyata lah ... tiada satu pun yang terkesan kat hati ... mulut dan hati x sehaluan dalam tindakan .

... 2009 - insyaAllah aku akan teruskan misi ' hijrah ' yang kantoi ... harap sesangat kali ni berjaya ... mungkin misi bermula sekitar feb / mac nanti setelah semua perkara dapat diselesaikan .

* ... kata orang ' banyak cakap , banyak dosanya ' ... tapi kalau x disuarakan maka kekal khilaf tu sampai bila2 ...

Tuesday, December 23, 2008

" agenda tesembunyi " ...

... semalam cuti terakhir aku bagi tahun 2008 ( ...insyaAllah ) walaupun masih berbaki 7 hari ( untuk masukkan dlm GCR ) ... sebenarnya semalam jugak aku merancang untuk turun ke lib daerah ... tapi aku batalkan kerana dimaklumkan ada taklimat untuk semua staff ... rasa segan pulak ! ...

... so semalam aku habiskan cuti dengan lepak jer kat rumah sambil belek2 buku untuk exam PTK ... terasa macam ' bebudak sekolah ' pulak ... bezanya kali ni aku study tanpa rasa tekanan ...
' ... dah kerja pun belajar lagi ' tanya adib
' ... semua orang kena belajar kalau nak berjaya '
( ... harap dia faham ! )
... dan rasanya bukan aku sorang jer yang kembali ' belajar ' ... sebab ramai gak kekawan yang yang menikmat status jawatan tetap juga mula berjinak dan berkenalan dengan buku perintah am dan akta pekeliling ... ada gak yang mengeluh " ... susahlah nak mentelaah ... otak dah berkarat " dan macam2 istilah untuk menggambarkan betapa sukarnya kembali menghadapi exam ... ala ! hanya 2 paper jer ... masa zaman sekolah dulu lagi banyak buku yg terpaksa dibaca ! ... gurau aku kat seorang member " ... kalau x masuk gak apa yg dibaca ... rendam jer buku tu ... minum air nya ... hehehe " ... sori lah kat dayah ... tu satu cabaran tau !
... pagi tadi sebelum gi kerja ... aku call member ' kerje ke ... cuti lagi ' dan sempat gak kami sembang pasal ' agenda tersembunyi ' ... aku terkedu gak atas keterujaan itu ... semasa memandu ke office ... aku masih memikirkan rasionalnya ... dan aku putuskan sebenarnya setiap dari kita punya ' agenda tersembunyi ' ... mungkin sebutannya jer agak drastik tapi hakikatnya mungkin tidak begitu ... bila kita telah mula melangkah ... maka tentunya kita berusaha untuk langkah ... langkah ... dan langkah seterusnya ...!
... tapi biarlah langkah ke arah ' agenda tersembunyi ' tu seiring dengan usaha gigih ... ikhlas walaupun terpaksa bertatih ... bukan mengharap ehsan kerana pandai ' berteman ' ... !
* ... apa agaknya ' agenda tersembunyi ' anda ? ... anda fikir ... anda tentukan !

Thursday, December 18, 2008

kita bukan sesiapa ...

kita bukan sesiapa ...
sejak dilahirkan lama dulu
lebih banyak menerima dari memberi
lebih berkerenah dari berhemah

kita bukan sesiapa ...
sehingga semalam atau hari-hari sebelumnya
masih lagi banyak meminta
... tapi kurang berusaha
mengikut arus demi kuasa
... tapi kosong jiwa

kita bukan sesiapa ...
hari ini dan mungkin selamanya
kalau masih leka diulit selesa
amanah dikurnia tapi disalah guna

sesungguhnya ...
kita bukan sesiapa tanpa redhaNya

Wednesday, December 17, 2008

kita sering terlupa ...

... ' mulakan hari dengan senyuman ... insyaAllah ... hati akan ceria sepanjang hari ' itu coretan yang temui dari buku motivasi yang pernah aku baca ... mungkin gak ada betulnya ... tapi aku lebih suka mulakan dengan kalimah ' bismillahi rohmanir rohim ' sebagai tanda syukur kerana masih diberi ruang untuk meneruskan hidup ini ...

... sebelum keluar rumah pagi tadi ... aku call member kat lib daerah ' ... ari ni kerje ke ? ' untuk kepastian jer ... ingat nak singgah kejap untuk laminate ( ... tolong member office ) dan bincang pasal borang SKT ... sambil tu nak gak tengok gambar masa kat langkawi ari tu ( ... dari kamera seorang lagi teman ) ... biasa la ! ... bila semua orang dah ada kamera digital ... maka banyak le gambar2 candid dirakam ... aku save semua gambar tu kat pendrive ... bila ada masa nnti baru le boleh pilih untuk di print ...

... tujuan lain aku singgah kat lib daerah ari ni ... untuk jumpa individu yang masih belum nampak tanda2 ke arah memulangkan apa yang dipinjam ... memandangkan odit telah lama berlalu ... dan tahun 2008 pun tinggal beberapa hari saja lagi ... dan aku sendiri saat ini sedang berusaha ke arah menyiapkan kerja2 tertangguh ( ... bukan niat untuk melambatkan kerje ... tapi barang keperluan sering gagal diperolehi walaupun permohonan sudah diajukan ) ... so terpaksa le aku ambik dari lib daerah ... kalau boleh menjelang 2009 nanti ... aku dah malas nak buat kerja yang tertangguh pada 2008 ... misi kali ini gagal sebab beliau bercuti !

... sampai kat office pulak ... aku dapat info pasal kes air yang x settle lagi ... aduss ! satu lagi kes tertangguh ... aku dan kekawan kat office dah larat lagi nak bawak air dari rumah ... dah x kuasa betui ! ... aku ingatkan bila dah buat cek kali ke2 ni ( bukan mudah nak dapatkan cek dari HQ ) ... semua beres tapi disebabkan sikap ' sengal ' kontraktor yang dipilih tu ( .. ' kunun ' pilih orang kita , nak tolong bangsa sendiri tapi ...ummp ! hampeh ) ... la ni kena mula semula dari
' zero ' ... pilih kontraktor baru yang boleh buat kerja ... x kira apa bangsa pun ...

... aku merasakan betui gak kata bekas mantan perdana menteri ' melayu mudah lupa ' ... dan memang pun kita sering terlupa dan x pernah belajar dari pengalaman lalu ... sebab kita sering beranggapan akan ada kawan membantu bila dilanda masalah ... dan kita masih lagi berpegang
' jika bangsa sendiri tidak menolong ... siapa lagi ' ... dan tanggapan ini juga membuatkan kita leka ... hanyut ... dan mungkin jugak akan musnah tanpa disedari ... nauzubillah !

* ... sentiasa berusaha membantu ... tapi adakalanya bantuan bagai tiada erti bila tidak dihargai dan menimbulkan masalah pada diri sendiri ...

Saturday, December 13, 2008

aku dan kehidupan ...

13 dec

... 4.30 am - jam loceng membingitkan subuh yg hening ... aku bingkas bangun dan mamai kejap .. aduss ! aku kalut terus ... ' ari ni kerja ke ...? ' aku pasang lampu ... tengok kalendar kat dinding ... erm ! minggu kedua ... so kerje le ari ni ... aku tutup semula suis lampu dan cuba pejamkan mata semula ( ... jam loceng tu memang aku set begitu ... sebagai isyarat awal )

... 5.30 am - alarm kat handset lak berbunyi ... aku baru nak lena terjaga semula ... isyarat kedua ni bermakna aku kena gak bangun ... buka tingkap dan sedut udara segar ( ... orang2 tua pesan kena buka tingkap awal pagi ... bagi rezeki masuk ...boleh percaya ke ! ) ... ada gak yang tanya kenapa aku bangun seawal tu ... sedangkan aku gi office jam 8.00 am ( ... masuk kerja jam 9.00 )

... rutin harian aku bermula dengan merebus ikan ( ..untuk kucing ) ... pastu menunaikan tanggungjawab sebagai hambaNya ... pastu basuh kandang kucing ( ... masa ni la peluang nak membelai ' si manja ' ) ... pastu bagi makan 'si manja ' ..kemas rumah pun ala kadar jer ! ... pastu baru bersiap untuk ke office ... biasanya aku ' tumpang ' sarapan kat rumah sebelah ... ( .. ari ni x sempat )

... ari ni aku sampai awal sikit dari biasa ... selalu tu aku memang berusaha untuk sampai awal ( ... bukan selalu lewat pun kecuali jika ada hal kat lib daerah ) ... memulakan tugas harian macam biasa ... tu la rutin aku setiap hari ... dan paling aku boring setiap hari kena memandu sejauh 100 km ( pergi + balik ) ... tu yang buat aku rasa boring sangat lebih2 lagi ari sabtu ... ntah la ... setiap ari sabtu minggu ke 2 + minggu ke 4 ... memang mood ' kantoi ' habis !

* ... nasib baik ada 14 ekor ' si manja ' ...

Wednesday, December 10, 2008

gamitan Mahsuri ...

... kat dataran lang

kenangan ... Perpustakaan Awam Langkawi

saliza & nora


me & saliza


me & bunga


insiden lucu ! ... minyak habis

en. harun & the gang !

nani , bunga , me & nora



posing kat pintu masuk Langkawi Geopark Info Center

bunga & me ( bird paradise langkawi )


naz & suzana ( ... dlm bas )

bunga , jef & naz


... 28 nov lepas ... aku dan beberapa orang kekawan mengotakan impian untuk pi jalan2 ke Langkawi ... setelah beberapa kali tertunda dan hampir jugak dibatalkan atas sebab2 yang memang dapat telah kemungkinannya ... aku sendiri pun rasa x percaya perancangan ini dapat di realisasikan ... aku salute kat bunga dan beberapa teman yang bersungguh menjayakannya ...
walaupun pelbagai masalah yg timbul last minute ... semuanya dapat di settlekan ... syukur alhamdulillah !
... rombongan seramai 15 ( .. termasuk dreber ) bertolak dari lib daerah sekitar jam 9.00 mlm ... ( sempat gak solat isyak kat lib ) ... kami guna kenderaan yg disewa dari pejabat daerah S / Bernam ... perjalanan waktu malam memang tiada yang menarik pun ... hanya kegelapan dan hujan gerimis ... duduk kat kerusi posisi paling belakang ... aku , bunga , jef dan naz ...sukar nak lelapkan mata ... masa lebih banyak terisi dengan sembang kosong dan makan ( bos belanja kerepek ) ... sesekali tu rasa risau gak memikirkan perjalanan seterusnya ... aku berdoa semoga dipermudahkan Allah ...
... 12.00 mlm - singgah kat RR Bukit Merah ... tentunya toilet sasaran utama ... aku beli teh O panas dan bateri untuk camera ... perjalanan seterusnya lebih terasa kesunyiannya sebab masing2 dah terlelap ... kami kat belakang cuba gak nak lelapkan mata tapi x leh nak lena pun ... sekadar ' tidur2 ayam ' jer ... ( kerusi paling belakang ... faham2 jer la ... bila bas terlanggar lopak kecil pun ... gegarannya aduss ! ) ... so malam tu kami kat belakang ni lebih banyak ketawa dan terkejut jer ...
... 3.00 subuh - singgah kat RR Gurun ... cari toilet jugak ... masing2 dah keletihan ... muka pun dah x leh ceria ... memang mengantuk ... meneruskan perjalanan ke Kuala Perlis ... aku dah terlena sungguh ... rasa macam tidur kat rumah ...
... 5.00 subuh - kami semua sampai kat Kuala Perlis ... kat masjid Rahmahniah ( ... pintu masjid pun x buka lagi ) ... nampaknya bukan kami jer yg akan menumpang mandi & solat kat situ ...
sebab ada sebuah lagi bas rombongan pun punya tujuan yang sama ... bila dah ramai tu ... kena le banyak sabar ... nak mandi pun kena ikut giliran dan segala pun buat ala kadar jer ...

... lepas solat subuh tu ... kami bergegas ke jeti Kuala Perlis sebab kami akan naik feri pertama jam 7.00 pagi ... walaupun bukan pengalaman pertama naik feri ( ... sebab pernah naik feri masa
gi Pulau Pangkor ) tapi tetap rasa teruja gak ...

( ... sambung menulis semula ... hehehe ! )

... 8.00 pagi - tiba kat jeti Kuah ... lepas angkat beg masing2 ... akhirnya kami sampai gak kat bumi Mahsuri ni ... alhamdulillah semuanya ok ... x de pulak yang mabuk laut !
kat sini gak bermulanya cabaran ... almaklum la semua yg menyertai lawatan ni x de pengalaman pun ... kami sekadar berani ambik risiko ... lagi pun apa nak risaukan masih dalam negara lagi ... dan kat pulau lak tu ... kalau sesat pun x ke mana ... pi mai pi mai ... tang tu gak !

... dengan 2 van yang disewa ... kami berpecah dalam 2 kumpulan ... dalam perjalanan mencari tempat penginapan di Seri Bayu Resort tu ... perut mula berkeroncong ... erm ! patut le pun ... matahari dah tinggi pun ... kami singgah makan kat gerai ... dan sempat gak aku beli 2 kain batik , t'shirt dan minyak gamat ...

... sampai kat resort pun masih awal lagi ... so lepas beg ... kami gerak lagi ... hajat hati nak gak merasa naik cable car ... baru le ada gempaqnya tapi terpaksa dibatalkan sebab kesuntukkan masa ... sekadar dapat melihat jer ! ( ... insya Allah jika peluang ... Langkawi aku akan datang lagi )

... tempat2 yang kami sempat singgah termasuk le makam Mahsuri , birds paradise dan selebihnya tentu le tempat shopping pinggan mangkuk ... coklat ... dan kain batik ... disebabkan lawatan ni dirancang pada saat akhir ... segalanya dilakukan secara spontan hasil perbincangan bersama semasa dalam perjalanan ...

... ada jugak beberapa insiden yang menguji kesabaran dan muafakat antara kami ... alhamdullilah semua dapat ditangani ... walaupun mungkin mengecewakan individu terbabit ... dalam situasi apa pun sering aku ingatkan tujuan kita ke sini adalah untuk relax dan meluaskan pandangan ... cari pengalaman jer ..!

... bagi kekawan yang minat pinggan mangkuk memang berbaloi berbelanja kat sini ... memang murah ! ... tapi aku lebih teruja dengan coklat ... rambang mata di buatnya ... semua nampak macam enak je ! ... tapi kena kawal nafsu shopping ... so beli ala kadar jer untuk buah tangan keluarga dan kekawan kat office ...

... hari ke 2 kat sana ( terakhir ... 2 hari 1 malam ) ... kami singgah kat lib langkawi ... pastu pi sat kat dataran lang ... 9.45 pagi - hantar semula van yang sewa ... kami dok lepak dan jalan kat sekitar jeti Kuah sementara menunggu 1.00 tengahari untuk menaiki feri ke Kuala Perlis ...
masing2 dah keletihan dan tentunya memikirkan bagaimana nak bawa semua barang2 ni ...
bagi aku dan bunga ... kami tetap macam tu gak ... pergi dengan satu beg ... balik pun tetap dengan satu beg gak ... cuma saiz beg jer yang bertukar !

... melalui pemeriksaan kastam ... semuanya ok ... x kena tax pun ... hanya seorang member jer yg kena tax ... itu pun x banyak mana ... hanya RM 10.00 sahaja ... dalam feri ( ... perjalanan balik ) ... semua happy jer ... siap buat perancangan nak datang lagi tu ...

... 2.00pm - sampai kat Kuala Perlis ... selepas settle semua urusan bayaran sepanjang trip ke Langkawi ni ... ada perancangan baru pulak ... nak gi jalan ke Padang Besar ... memandang ramai
yang angkat tangan nak gi ke sana ... kami memulakan semula perjalanan ke Padang Besar ...
berhenti makan tengahari dan solat kat sebuah gerai di Arau ... tempat makan yang selesa dan
menyediakan ruang solat yang juga selesa ( ... lupa lak nama tempat makan ni )

... 4.00 pm - tiba kat Padang Besar ... pertama kali aku tiba kat sini ... masa tu hujan renyai ...
tapi bagaikan x terasa ... apa yang aku perhatikan kebanyakan peniaga adalah dari negara jiran
harga barangan memang murah dan banyak pilihan tapi bila cakap pasal kualiti tentunya sukar
nak di pastikan ... aku hanya beli 2 narita ( tu pun rasa x larat nak bawa ... ) dan pulut hitam ...

... 6.00 pm - memulakan perjalanan balik ... keadaan dalam bas pulak penuh dan padat dengan
hasil shopping kat langkawi dan padang besar ... kami yang kat belakang ni memang x leh nak bergerak ... dan kami semua memang x leh bergerak ... laluan tengah dah penuh dengan narita
( ... bila rombongan di kuasai wanita ... x dapat nak elakkan situasi ni )
perjalanan balik lebih terisi dengan tidur je !

2.00 pg - kami sampai kat lib daerah S/ Bernam ... erm ! keluarga masing2 pun dah tunggu ...
esoknya seperti dijangka semua yang gi langkawi bercuti ...
* ... apa yang belajar dari tripp ni ... semangat setiakawan ... nilai kejujuran yang tinggi ( ... sepanjang perjalanan ini ... bayaran untuk semua kos kecuali sewa van ... kami bayaran pada hari terakhir di Jeti Kuala Perlis ) ... terima kasih ' angah ' ...

kabut dan kabur

... gambar yg sempat dirakam

... semalam , aku ke pejabat lebih awal sedikit dari biasa sebab 2 staff lagi menghadiri PTK untuk N1 ... so semalam tu kiranya aku bertugas sendirian ... tapi nasib baik gak 2 anak saudara ( adib & idhzam ) menawarkan diri untuk ikut sekali ... rela dalam terpaksa tu aku setuju jer ... janji ada kawan kat lib nnti ... bukan x nak pelawa diorang gi ke lib tetapi bila memikirkan masalah ' ketandusan ' air yg masih belum berakhir terpaksa bagi pelbagai alasan kat diorang ... semalam tu memang kes terpaksa ...



... sepanjang perjalanan semalam ... cuaca memang cerah ... matahari menyinar terasa silau la pulak ... bila sampai kat pekan S'kinchan ... aku rasa seperti terperangkap dalam kabut ... jarak pandangan pun makin kabur ... " ... acik ! pasang lampu ... bahaya lah " ... ermm ! banyak le jugak kenderaan yg pasang lampu ... terasa macam memandu waktu senja ...



... sampai kat T'jung ... x lak kabus ... semua macam biasa jer ! ... fenomena alam tiada siapa dapat menduganya ...




Friday, December 5, 2008

' Q ' dalam diri ....

*** salam tahniah ! buat semua kekawan yang menerima Anugerah Khidmat Cemerlang semalam ... jadikan pengiktirafan yang diterima semalam tu sebagai rangsangan untuk bergerak setapak lebih kehadapan ... kalau boleh biarlah mutu perkhidmatan serta nilai pekerti yang mulia tu dapat dijadikan ikutan atau ' ikon' dikalangan staff yang lain ...

... suka rasanya nak kongsi intipati ucapan pengarah semalam ( ... aku sempat gak mencatat serba ringkas sebagai ingatan dan panduan untuk diri ) ... kat bawah ni aku senaraikan beberapa perkara yang aku minat nak kongsi dengan kekawan antaranya :

* ikhlas dalam perkhidmatan - setiap dari kita perlu ikhlas dalam memberi perkhidmatan ... sejauh mana kita ikhlas ? ... sejauh mana kita ikhlas dalam memikul tugas yg diamanahkan ? ... memandang ikhlas tidak dapat lihat ... apalagi di ukur ... makanya yang paling penting ... belajarlah ikhlas dengan diri sendiri ... macam mana nak ikhlas dengan sendiri ? ... emmm ! fikir2 le sendiri ...

* fungsi yang sama - setiap dari kita punya fungsi yang sama dalam memacu PPAS ke arah kecemerlangan ... ianya membawa maksud setiap warga kerja perlu bergerak selari ... senada ... dan seirama bagi merealisasikan misi dan visi ... tanpa mengira status jawatan ... so setelah bergerak sejauh ini ( ... hampir 37 tahun ) apakah kita telah berjaya membuang ego ... mengikis sikap prejudice ... itu pun ' sendiri kena ingat le ... '

* sikap proaktif - dalam rantaian kehidupan untuk berjaya sikap proaktif adalah tunjang utama ... tapi kena gak seimbang dengan yang buat mereka pembuat ' keputusan ' ... sikap toleran sesama insan tanpa mengira status perlu ' di semat ' kemas dalam kotak ' fikir ' dan hati ... pas ni .. kena le ' x - ray ' hati masing-masing !

* ke arah minda positif - emm ! bila cakap pasal minda positif ... memang susah nak dijayakan atau di acu bentuk ... sebab ia melibat makhluk bukan benda ... lazimnya untuk perkara2 yang positif sifatnya memang sukar digapai apalagi nak dicapai ... akhir kata untuk capai minda positif ni ... kena gak kembali kepada diri sendiri ... tiada cara ... tiada kaedah ... dan mungkin juga tiada formula ... kecuali diri sendiri dengan rela ... dengan redha ... dengan usaha ... dengan doa ... dengan tawakal ... untuk berubah positif ... sesungguhnya ! ...

- banyak juga perancangan dan harapan yang disuarakan pengarah semalam ... aku jugak berharap semuanya akan berjaya dilaksanakan ... kalau boleh biarlah ' setiap kata ... dikota ' ...

- tahniah ! buat mantan pegawai yang juga penerima anugerah semalam ... buat kekawan yang masih belum menerima atau ' terlepas pandang ' oleh PPP dan PPK ... jangan la rasa kecewa ... sebab ' Q ' dalam diri hanya kita yang tahu ... sebab tu la kita kena belajar jujur dan ikhlas dengan diri sendiri ... x perlu pertikaikan kemenangan ( ... walaupun dalam hati berkata2 ) sebab sebagai manusia yang lemah sifat dan sikap ... memang sukar menilai antara permata dan kaca ...

- buat kekawan yang ' berjaya ' ... awasi kerja anda kerana anda sebenarnya sedang diawasi dan dinilai oleh banyak mata ... tepuk dada tanya minda ... hehehe

* .... rasa bangga jugak sebab semalam bawak ' mereka2 ' yang cemerlang belaka ... so bila lagi nak belanja makan ni .... !

Wednesday, December 3, 2008

... ada masalah ke ?

... dah beberapa hari x menulis ni ... timbul pulak pertanyaan dari seorang teman ' ... ada masalah ke ? ' ... ek ! ke situ pulak ... x ada masalah apa pun ... hanya sibuk dengan kerje ... kerje ... dan kerje ...! mungkin gak dia tertunggu2 posting seterusnya ... dan aku tahu dia suka membaca tulisan kat blog ni ...
... masalah dan kehidupan memang x dapat nak dielakkan ... yang membezakan ... ada masalah ... ada masalah kecik ... dan bagaimana cara mengatasinya juga berbeza ... x de siapa boleh tolong selesai kecuali diri sendiri ... kekawan sekeliling hanya boleh bagi pandangan dan pendapat tapi keputusan tetap kat tangan kita ... so kena le kita kembali kepadaNya ... sebagai manusia yg lemah ni ... mengadu ... memohon ... atau meminta pun biar le kena pada tempatnya ... rasanya mengadu ... memohon ... atau pun meminta sesama manusia ... mereka pun ada kelemahan ...

* ... mengadu ... memohon ... dan meminta le kepadaNya ... kembali kepadaNya ... bersujud kepadaNya ... wallahualam .

Wednesday, November 26, 2008

minda ' luput tarikh ' ... ?

... dah seminggu x posting apa2 cerita kan blog ni ... bukan le bermakna aku dah malas tapi aku dah berazam nak kasi beres semua kerja2 yg masih tertangguh dan tertunda ni ... klu boleh melangkah jer ke 2009 ... aku dah tak fikir lagi pasal 2008 ( ... tu le pasal aku membekukan cuti sehingga semua kerje beres ... insyaAllah ! )

... sepanjang minggu lepas ... baru aku perasan yang aku x ' lekat ' kat rumah walaupun time cuti ... kiranya macam kerja 7 hari seminggu ... patut le kakak aku komplen ( ... time cuti pun dia kena gak hantar lauk pauk kat rumah ) ... isnin - sabtu ... aku kerja , hari ahad aku gi kenduri kahwin ( ... orang dah jemput kan ! ) dan hari isnin pulak aku gi turun lib daerah ... membantu kerja2 akhir untuk odit ... so selasa mula kerja macam biasa ...

... x penat ke ? ... aku pun rasa hairan gak sebab rasa penat bagaikan tiada langsung ... mungkin sebab minda sentiasa bergerak aktif dan aku lakukan sesuatu perkara yang aku suka lakukan ... lagi pun aku takut pada sindrom minda ' luput tarikh ' ... ini istilah yg aku suka2 cakap sebagai motivasi pada diri sendiri ... sebab melihat dan melalui pelbagai ragam serta kerenah orang sekeliling samada yang dekat atau jauh akan membuat minda aku sentiasa bergerak aktif ...

... kekadang tu aku jadi penat sendiri ... kes ' kalut @ kelam kabut ' yang menimpa seorang teman baru2 ni ... seharusnya dijadikan ikhtibar dan aku berharap sangat dia menyendari dan berusaha untuk berubah ... bukan le aku nak mengutuk tapi itu le hakikat yg dia terpaksa dan mesti belajar ... memang kita harus saling membantu tapi biarlah ianya bila kita ' benar2' perlu saja ... mungkin jugak setelah sekian lama bertugas ... perasaan jemu mula bertapak kat minda kita ... itu le yang aku berusaha elakkan ... sebab tu le kita kena sentiasa merangsang minda ... berusaha melakukan tugas dengan rasa seronok ... dan yang paling utama adalah ikhlas ...

* ... ingat punca rezeki kita akan mempengaruhi titian kehidupan yang bakal kita lalui ...

Wednesday, November 19, 2008

selagi terdaya ....

... info terkini yang aku terima ari ni " odit dalaman ... 25 - 28 nov ni ... buat persediaan " arahan klise yang sering kedengaran setiap kali odit ... seperti biasa gak ... aku x tahu nak buat persediaan apa dan bagaimana seharusnya untuk menghadapi odit ? ... apa yg aku lakukan hanya meneruskan rutin harian macam biasa jer ... itu le jugak yang aku lakukan masa odit dijalankan kat office aku dulu ...

... dalam situasi kesihatan yang x berapa memuaskan sejak akhir2 ni ... amat membataskan pergerakan tangan kiri ... sedikit sebanyak mengugat jugak tugas rutin harian aku ... apatah lagi hampir 90% kerja hakiki terpikul kat bahu aku ... walaupun berkali2 pengagihan tugas diadakan tapi berkali2 jugak gagal dilaksanakan ... aku x tahu mana silapnya ... selamanya hampir 14 tahun ... dengan staff yg silih berganti tapi masalahnya tetap sama ... dan dengan semua ni gak ... aku lalui hingga lali ...

... khabar yang aku terima dari seberang sana ... buat aku tersenyum panjang ... ura-ura odit ni buat semua orang bagai hilang kewarasan diri ... aku pun x faham mengapa setiap kali perkhabaran tentang odit tersebar maka semua bagai ' cacing dimusim kemarau ' ... mula le terdengar di sana sini ... semuanya bercerita pasal kesibukan berganda untuk menghadapi odit ... semua perkara mesti nampak ' tip top ' ... yang tiada sebelum ni ' wajib ' diadakan ... tiada lagi yang sunat atau harus ... segala ' wajib ' belaka ... dan bagi memenuhi semua tuntutan ni ... maka tenaga luar terpaksa ' diimport ' bagi merealisasikan agenda terancang ni ...

... sebenarnya x de apa yang aku nak komen sebab semua ' atas arahan ' ... hanya aku terfikir pasal hasrat pengarah dan pengerusi untuk ' rebranding ' atau penjenamaan semula organisasi ni ? ... berjaya atau gagalnya hasrat murni ni ... banyak bergantung kepada ' aku ... kamu ... kamu ... kamu dan jugak kamu semua ... warga kerjanya ' ... akan tercapaikah ... jika tugas kat luar lebih diutamakan ... tugas hakiki gagal diikuti ... amanah dipikul dengan rasa amarah ... arahan dikota , dalam hati mengata ...

... belajar lah dari khilaf yang lalu ... memang sukar mengubah laku ... kalau di hati masih terbuku ... cuak dan resan makin membeku ... mencengkam merosak kalbu ... tapi semua ini akan berubah jika ada kemahuan dari diri sendiri ... aku pernah lalui semua ini walaupun tidak le ' seteruk ' mana ... apa yang lakukan ialah belajar menerima kekurangan orang sebagai
' anugerah ' dari Allah ... belajar bersabar dalam menangani cabaran kerana aku percaya akan ganjaran Allah kepada orang2 yg sabar ... memujuk hati berprasangka baik ( ... ini la perkara yang paling sukar aku lakukan )

* ... sesekali ' tergelincir ' dari laluan akan mengajar kita lebih berhati2 untuk laluan yang seterusnya ...

Monday, November 17, 2008

... erm ! hujan tengahari tadi dan cuaca mendung kat luar tu
... ditambah lagi dengan suhu sejuk kat lib ni
... buat rasa malas dalam diri seolah-olah semakin erat melingkari
... arghh ! ... banyaknya kerja yg perlu dibereskan ... kerje aku ... tugas aku ... kerja ' mereka' ... tugas ' mereka ' ... pun aku kena bereskan ! ( ... tentunya kamu menuduh aku ' bodoh ' kan ... ntahlah ! ... )
... tu le masalah yg berkali2 ingin aku lontarkan tapi ... tapi kerapkalinya aku berusaha memujuk hati ' sabar ... sabar ... sabar lah '

Friday, November 14, 2008

... pahat masih berbunyi !

.... ' aghhhh ! nyaris x terlanggar ' ... tergamam sekejap ! ... pagi tadi semasa memandu keluar dari dari rumah ... aku nyaris terlanggar 2 ekor anak kucing baru celik mata ... apa jenis manusia yang sanggup buang anak kucing tu ... masa aku angkat dan masukkan dalam kereta ... anak kucing tu x berhenti berbunyi ... haus kut gamaknya ! ... lepas hantar anak kucing tu ke rumah ... baru lega rasanya ... walaupun aku tahu pasti ... petang ni mesti abang aku akan membebel panjang ... akan aku pekakkan telinga jer ! ( ... sebenarnya aku dah ada 15 ekor kucing + 2 ekor )
... nak buat macam mana kan ! ... aku mudah jatuh kasih dan sayang pada kucing ... lagi pun aku selalu anggap kucing dapat hilang tension yang sering melanda ... hehehe

...aku bukan le nak cerita pasal kucing ... tapi nak buat sikit coretan pasal majlis berkaitan dengan membaca yang berjalan selama 2 hari kat lib daerah ... selama berkampung hampir 3 hari kat situ ... macam2 kerenah dan pelbagai cerita yang aku nampak dan dengar ... biasa la ... bila dah kumpul ramai2 tu ...

... atas sebab tu gak ... aku agak kecewa bila nama digugurkan dari menyertai bengkel ... bukan la aku mengelak dari dari kerja2 belakang tabir ni ... tapi aku risau ... kalau2 sepanjang program berlangsung tu ada perkara2 yang x ' manis ' pada pandangan orang ... aku lakukan tanpa sedar ... al maklum lah ... bila dah ramai tentu banyak gak ragamnya ... dan banyak jugak mata yang memandang ...

... masa ari raptai lagi ... aku dah mula rasa x selesa ... bukan le aku nak kutuk tapi aku memang x suka buat kerja ' last minit ' ... apalagi program ni melibat banyak orang luar ( ... bukan mudah untuk mengajak orang ke lib ) ... melihat senarai program yang mana penyertaannya sudah ditetap dan tiada program khusus untuk hadirin ... ada gak rungutan pasal jadual tugas yang ditetapkan masa mesy tu ... berbeza dengan arahan semasa sesi taklimat ... erm ! pusing jugak memikirkan arahan yg mana seharusnya diikut ....

... masa majlis perasmian ... agak kalut gak sebab ... aku x tau sapa dan x kenal langsung jemputan VIP ( kununnya ...! ) , masa sesi taklimat ada di maklumkan ... jemputan VIP akan diurus selia oleh staff dari HQ ... tapi apa yg berlaku sebaliknya ... nasib baik penyambut tetamu dah kenal pengarah dan pengerusi ...

... masa majlis penutup ... lagi le haru ! ... program yang seharusnya memberi manfaat kepada masyarakat berjalan begitu saje tanpa penonton ... hanya staff dan murid2 sekolah ! aku rasa hanya bengkel jer yang berjalan dengan jayanya ...

... secara peribadinya ... aku berpendapat ... majlis ni biasa2 jer ... macam kempen gerakan membaca daerah ... aku letih sebab perancangan tidak selari dengan tindakan ... dan aku x faham macam mana ini boleh berlaku ... kekadang tu aku terfikir gak ada masanya pengalaman lebih berharga dari segulung sijil ...

... melihat gelagat dan kerenah sesama staff juga mengundang pelbagai pesepsi kat minda aku ... sikap berpuak atau x sekutu masih menebal ... saling menuding jari ... mencari silap / khilaf ... memang susah nak mesra kalau jumpa pun sekali sekala ( ... mungkin aku juga termasuk dalam golongan yg diumpat cerca tu ... aku pasrah jer ! )

... last sekali ... aku hanya nak komen pasal makan jer ... makan bee hoon ( ... 2 hari berturut ) atau dalam istilah hi-tea ... memang menyeksakan ... hehehe ! ... apalagi bila melibatkan para jemputan yg menjayakan sesuatu program turut menikmati hidangan yg sama ... ( ... agak bernasib baik gak sebab masa minum petang hari penutup tu ... menyediakan sajian menu yg sedap ... erm ! mungkin sebab ada pengarah kut ! )

... ada gak beberapa perkara yg x sedap didengar apalagi kalau diperkatakan tentang majlis tu ... malas nak ulas .... so aku simpan je kat hati ni ...

* ... sesekali kita harus menoleh ke belakang untuk melihat jejak dan kesan yg ditinggalkan sebagai panduan dan pedoman agar kita tidak terus ' sesat ' dalam perjalanan seterusnya ... fikir2 kan lah ...!

Friday, November 7, 2008

musibah

... semalam hampir 95 peratus lib kat daerah kuala selangor tutup perkhidmatan kecuali lib cawangan sebab ada 3 staff ... aku sampai agak lewat semalam sebab singgah kat office dulu ... agak medukacitakan jugak bila kehadiran semua staff semalam tidak di manfaatkan sepenuhnya ... kerja2 persediaan ke arah majlis pada 11-12 nov masih nampak samar2 ( ... dari kaca mata aku le ... ) apalagi semalam bos x dapat turun ... terasa gak macam buang masa jer ! ... masa yg ada terisi dengan bual kosong ... so ramai gak yg balik awal semalam ... aku balik agak lewat sebab ... bantu le mana yg boleh ...

... aku balik jam 5.00 ptg ... mulanya aku merancang nak kat office tapi bila memikirkan x de apa yang dapat aku buat dalam 45 minit tu ... ( buat penat panjat tangga je ! ) ... dalam perjalanan tu aku dapat call mengatakan berlaku kecurian kat lib desa ... so aku diminta buat repot polis ( ... aduh ! terpaksa le aku berpatah semula ) ... hampir 6.00 ptg baru le ' bos kecik ' sampai dan terus gi buat repot kat balai ... antara barang yg dah ' lesap ' set komputer ( monitor , CPU , scanner dan printer serta peti case box )

... melihat suasana sekeliling yang sunyi ... juga keadaan lib ' begitu rupa ' ... dengan hampir kesemua tingkap tidak dapat ditutup sempurna kerana berkarat ... tidak bergril dan pintu utama hanya mengguna selak biasa walaupun menggunakan mangga yang kukuh tapi x de makna nya ...

... kekadang tu aku terfikir ... semua musibah ni dapat dicegah atau dihalang jika kita punyai perasaan sayang harta benda tempat kita bertugas tu ... kita akan berfikir kreatif untuk mengurangkan risiko kecurian ... rasanya duduk selama 45 minit kat situ semalam ... banyak yang aku fikirkan ... kita tidak seharusnya menunggu sesuatu berlaku baru bertindak ... klu setakat tingkap berkarat ... gunakan minyak gris ... pintu utama yg x sekukuh mana tu boleh le sendalkan dengan kerusi ... balik ikut pintu belakang ... dan pasang le langsir untuk menghalang pandangan ...

... mungkin gak ada ' suara 2 ' yg akan memandang remeh perkara ni ... atau pun susah nak dapat walaupun dah memohon berkali2 ... ari aku ni semak minit mesy lepas ... tiada info pun yg diusulkan berkaitan perkara ni ... bagi penerangan yang lengkap dan jelas tentang sesuatu permohonan ni ... jangan lak bila mesy ' senyap membisu ' ... bila musibah baru le nak ambik ikhtibar nya ... tapi apa gunanya ... dah terlambat ... yg hilang tu mustahil akan dapat semula ...

... jam 8.00 mlm - baru le sampai kat rumah ( ... aku memang kurang selesa memandu waktu malam ) ... aduh ! letihnya ...

* ... la ni sedang berusaha belajar ' menerima kelemahan ' orang lain sebagai satu ' anugerah ' pada diri ... ( ... komen seorang teman " .... nampak macam kejam jer ! " ) ... apa2 je lah ! ... hehehe

Tuesday, November 4, 2008

Lambaian Baitullah...

" ... takdir Allah tiada siapa dapat meneka ... cepat atau lambat semua dalam ketentuanNya ... " itu le komen seorang sahabat yang akan berangkat menunaikan rukun Islam ke lima 9 Nov ni , aku rasa terharu bila dia memohon kemaafan atas segala salah silap sepanjang persahabatan dari zaman persekolahan hingga le kini ... dan dia juga mohon maaf sebab sering ' mengutuk ' aku masa zaman sekolah dulu ... bila aku cakap " aku dah lupa semua tu " ... sempat gak dia kutuk aku lagi " kau memang mudah lupa " ... erk ! terkena lagi ( .... sabo je ! )

... aku akui ... dulu memang aku hangin dan marah sesangat kat dia ... semua gara2 permohonan untuk masuk ke maktab perguruan ... gagal ! , ... erm ! sedang dia berjaya walaupun keputusan exam dia ' ala2 cukup makan jer ! ' ... masa tu berlaku ' perang beku ' antara kami ... masing2 ambil sikap ' diam diri ' ... dia kat MPIK ... dan aku lak bawak diri ke Kuala Kangsar ( Pusat Latihan Pertanian Manong ) ... masa tu dah tukar cita2 nak kerja dalam bidang pertanian lak ...
setahun kat PLPM ... aku dapat tawaran gi smbung kat Bumbung Lima tapi aku ambil langkah menolak atas sebab ' tidak serasi ' dengan kerjaya dlm bidang tu ... ( ... fakta sahihnya ' aku takut sangat dengan lintah dan pacat ... hehehe ! geli ...)

... aku puji sikapnya ... sebab setiap tahun mesti ada kad raya dikirim hingga aku mula kerja kat lib ... dan persahabatan berlarutan hingga kini ... walaupun dah kini jarang berhubung sebab masing2 dah sibuk dengan kerjaya ... tapi ingatan tu tetap ada ... aku nak ucapkan terima kasih gak kat ' wife ' dia sebab x cemburu atas persahabatan kami ...

... aku doakan semoga beroleh haji yang mabrur ... dapat melakukan ibadah ni dengan sempurna
serta dipermudahkan Allah ... aku juga bercita2 ke arah tu ... ni ngah kumpul ' pitih ' ... jgn lupakan doa agar aku juga berpeluang ke sana ...

* ... aku betul2 dah maaf kau ... jgn le risau ... pasal hajat kau nak doakan ' sesuatu ' tu ... aku ucapkan jutaan terima kasih ek ! ...

Thursday, October 30, 2008

sengal !

... " apa lah sengal sangat " itu le ungkapan spontan yg terkeluar dari mulut aku ari ni ... al kisah nya ... kes jual beli barang produk keluaran lib ... lazimnya jual beli tentunya melibat " p'tukaran barang dan bayaran " tapi kali ni lain lah pulak ... beri barang dan x terima bayaran ... pelik kan !
kununnya barang diberi untuk dicuba dirumah ... samada ok atau tidak ... ! tapi klu tempoh untuk cuba tu dah melangkau ke 2 minggu ... apa cerita ! ... dalam masa tu barang yang ok pun boleh jadi ko ....

... itu lah hakikatnya ' bila buat x pernah fikir implikasi yg akan berlaku ' ... itu sebabnya mengapa adakala nya aku suka memerhati gelagat ' mereka ' ni ... bukan le aku riak tapi
' mereka ' tu yang berlagak tahu semua ... tak kan aku pulak nak ' terhegeh-hegeh ' ... so biaq la si luncai terjun dengan labu2nya ...

... la ni nak cakap lebih atau beri pandangan pun ... bukan nya ' mereka ' endah sangat sebab masing-masing beranggapan dah sama taraf ... aku pun x le kisah sangat ... tapi kalau dah sebab sikap ' sengal ' mereka ni ... orang lain kena tempiasnya ... hangin le jugak ! .... erm ! kesabaran pun ada batas gak ...

* ... selalu gak ' terkena ' dengan mereka2 yang depan kita ' pijak semut pun x mati ' ... !

Wednesday, October 29, 2008

teruja ...

... majlis aidil fitri yg diadakan kat HQ semalam mendapat sambutan ' luar biasa ' dari semua staff ... boleh dikata hampir kesemua staff dari perkhidmatan yg terdapat kat negeri Selangor turun untuk meraikan nya ... aku dan kekawan dari zon 1B pun tidak le terkecuali ... apa lagi pelepasan untuk tutup perkhidmatan diluluskan oleh pengarah ... bagus gak ... sebab bukan mudah untuk kami semua berkumpul macam ni ...

... so semalam gak aku berpeluang berjumpa dengan kekawan dari zon lain ... maaf le ! ada antaranya aku x ingat nama dan dari perkhidmatan mana ... tapi aku tetap dapat rasakan kemesraan diorang sebab diorang kenal dan masih ingat kat aku ... terima kasih sesangat ... sempat le jugak bercerita panjang ... erm ! bila lah kita akan jumpa lagi selepas majlis ni ... ntah le ! mungkin kena tunggu sambutan syawal tahun depan ... itu pun klu dapat pelepasan lagi ...!

... dari sembang2 semalam .... aku dapat simpulkan ' kehadiran luar biasa ' ni lebih bersifat
' keterujaan ' untuk menatap wajah pengarah yang baru ... selepas dilantik pada september 2008 lalu ... alhamdullilah ! melihat raut wajah lembut dan murah dengan senyuman serta mendengar ucapan beliau tentang visi dan misi juga motto yang akan dilaksanakan ... aku berharap sangat ianya akan memberi impak positif kepada perkhidmatan dan juga staff ...

... bagi diri aku sendiri ... insyaAllah ! akan mula mengorak langkah ke arah itu ... apa yang aku harapkan aku akan lebih istiqomah dalam melakukan segala tugas yg diamanahkan ... ' semoga dipermudahkan ' ... amin .

* ... melihat gelagat dan kerenah orang di sekeliling menjadikan aku lebih memahami liku-liku kehidupan ...*

Saturday, October 25, 2008

majlis raya

... bidan terjun ( wati jadi mc ... )

.... gambar kenangan kat backdrop


backdrop ' apa seadanya '


.... kanak2 sihat tiup belon ( ... yazid dan faizah ... mas sibuk lap
pinggan )


jamu selera ( .. aku , raihan dan sufia )




amboi ! sukanya dia ... ( ... fadzilah dan anak2 )



... senyum ( kak ana dan keluarga ... )



sempat posing lagi ... ( kak halimah dan keluarga )


nyam ... nyam ... ! ( kak jis dan anak )


bahirah dan kekawan ...


bib , suzana , yaya dan sumariah ( ... tudung hijau tu sape ek ! )


jamu selera ... juadah siap sedia



jamu selera


... jemputan Datuk Yusuf Latif dan keluarga


.... ari ni baru berkesempatan untuk masukkn gmbr masa majlis raya kat lib daerah ... sebenarnya masih banyak gmbr yg dirakam pada masa tu ... tapi x leh nak masukkn semua ...
alhamdulillah ... semuanya berjalan lancar walaupun persediaan last minit ... sebab waktu kerja ( ... aku cuti ari jumaat tu ) ... terima kasih sesangat kat mas , liza faizah dan kat staff kat lib daerah kerana sudi turun padang sekali ... sempat gak buat backdrop guna huruf2 sedia ada ... hasilnya sempoi jer seperti korang tengok kat blog ni ... hehehe
... seminggu sebelum majlis aku kerap gak curi masa singgah kat daerah untuk berbincang pasal menu dan persediaan ... hasil persetujuan bersama dan budget yg dapat dikumpul serta sumbang yg terima antara menu nya ... nasi minyak , ayam masak merah , bee hun , nasi impit , mee kari , kuah kacang , rendang , popia , karipap serta kuih2 raya yg dibawa staff yg hadir untuk dinikmati bersama ...
... bila semua staff dah berkumpul terasa kurang pulak sebab kebanyakan staff dari daerah kuala leh dikatakan semua x hadir ... erm ! mungkin perjalanan yg jauh membatas keinginan untuk hadir ... aku amat memahami situasi ni ... aku juga dimaklumkan boss x dpt hadir ( ... terima kasih atas sumbangan ) ... ramai gak keliru atau takut nak hadir atas alasan tidak menyumbang ... memberi atau tidak ... majlis tetap akan diteruskan juga cuma mungkin menunya saja yg akan disesuaikan dengan budget yg ada jer ...
... lepas majlis kat lib ari tu ... ramai gak staff yg ambik peluang untuk gi raya kat rumah kekawan lain yg ada kat sekitar lib ... masa hari tu gak aku sediakan mee jawa dan pecal kat rumah untuk kekawan semua ... terima kasih kat ella , bunga & keluarga , kak limah & keluarga , dayah , liza , masitah , jefri , shima dan faizah & anak2 ... terima kasih daun keladi , raya tahun depan singgah le lagi ... hehehe
* ... 28 / 10 - majlis raya kat lib Raja Tun Uda ... erm ! raya lagi ....



SELAMAT


HARI


RAYA


AIDIL FITRI




































































antara suka dan cinta ...

... baru2 ni aku baca coretan kat blog member pasal ' wanita dan kedudukan ' ... bukan le aku komen pasal apa yg ditulisnya sebab pasti tentunya coretan tu dipetik dari sumber2 yg sahih akan kebenarannya ... aku ' tabik spring ' kat dia sebab sejak ada blog ni ... dia semakin rajin menulis ( ... terus kan menulis ek ! )

... bila bercakap hal kaum hawa memang seronok dan unik sikit ... walaupun asal kejadian dari tulang rusuk kaum adam ... tapi Allah sertakan juga dengan pelbagai keistimewaan ... dan kelemahan jua ... so seimbanglah tu ...

*** Sekiranya seorang wanita itu tidak berkahwin, ia tidak akan dapat mencapai kesempurnaan pada maqam yang keempat [rujuk pada sabda Rasullulah S.A.W di atas]. Walau sehebat mana sekalipun ia bersembahyang, berpuasa dan menjaga maruah, wanita yang tidak berkahwin tidak akan mendapat kelebihan pada mentaati suami.***

... aku sikit terkedu bila baca part kat atas ni ( ... aku copy paste dari blog tu ) ... mungkin bukan aku seorang tapi mungkin kamu ... kamu ... kamu dan juga kamu atau sesiapa jer yg masih mengekalkan status ' single ' ... hehehe !

... persoalan ' mengapa masih sendiri ? atau pertanyaan dalam nada skema yang biasa ' bila lagi ni ? ... dah macam lali kat cuping telinga ni dan biasanya aku x bisa lagi bersuara hanya aku ' sedekah senyuman ' semanis yang boleh ... sebab kalau aku bagi komen ... mesti akan ada soalan kedua ... ketiga dan seterusnya ... hehehe ( ... aku pilih jalan selamat le ! )

... x pernah jatuh cinta ? ... ntah la sebab aku kekadang keliru gak nak bezakan antara suka atau cinta pada seseorang ... ( buta perasaan kut ... hehehe ) ... teringat aku masa di zaman awal remaja ... bila ada yg ingin menghulur salam perkenalan ... aku akan cepat2 bina ' kubu ' kat hati sebab takut leka dibuai perasaan hingga abaikan harapan keluarga dan amanah sebagai pelajar ... mungkin gak sikap tu dah sebati sehingga sekarang ni ...

... aku pernah gak suka kat ' dia ' ( ... sampai sekarang pun rasanya aku masih suka kat ' dia ' ) tapi la ni aku x tahu ' dia ' ada kat mana ... aku suka ' dia ' mungkin sebab peribadinya kut ... jangan lak korang anggap aku dah jatuh cinta ... sebab kata orang ' ... kalau dah cinta kita sanggup lakukan apa saje ! ' ... so sebab aku x rela atau sudi maka aku beranggapan aku sekadar suka bukan cinta ... melihat dan mendengar kemelut yang sedang membelenggu kehidupan seorang teman menjadi aku agak ' fobia ' sebab aku bukan lah termasuk dalam kategori orang2 yang mempunyai kesabaran yang tinggi ...

... sebenar soal sendirian atau berdua ( berkeluarga ) x sepatutnya dijadikan isu ... x perlu le digembar gemburkan ... sendiri bukan le bermakna kita membelakangkan hukum fitrah kejadian manusia ... kalau Allah berkehendak sesuatu itu berlaku ' kun fa ya kun ' maka akan berlaku lah atas izin dan kehendakNya ...

* walau apa pun status kita .... lakukan tanggungjawab kepadaNya dengan istiqomah ... ( ari ni last pose sunat syawal ... alhamdulillah )

Thursday, October 23, 2008

jemputan

... ari ni aku dimaklumkan ada jemputan jamuan raya kat lib negeri pada 28/10/08 ( selasa ... mungkin sekali ngan sambutan deepavali kut ! ) ... mula aku rancang nak cuti ari tu ... tapi aku batalkan sebab bukan selalu dapat jumpa kekawan dari daerah lain ... masa ni le baru diorang leh turun ... sebab klu gi HQ atas urusan kerja bukan semua staff terpilih ... tu le pasal sampai la ni walaupun dah berkhidmat hampir 22 tahun ... aku hanya kenal kekawan dari Zon sendiri jer !
... lagipun leh aku sambut raya sekali lagi ( ... sabtu ni ari last aku pose sunat syawal ... kira macam raya berganda le ) ...
... bila cakap pasal jemputan ni ... tentunya lebih tetumpu soal makan ... aku harap sesangat dapat kawal selera makan ... sebab ari ahad cadang nak gi makan kenduri kat rumah syikin ( ... terima kasih sebab layangkan kad undangan tu ... ) ... pastu nak gi rumah terbuka kak tina pulak ( ... terima undangan melalui sms jer ! ... mudah dan ringkas kan ... lagi pun kami dah lama x jumpa ) ...

* ... suka makan tempe goreng cicah ngan sos ... ummp !

Wednesday, October 22, 2008

... ke mana hilangnya ' Melayu '

... ungkapan ' bahasa melambangkan bangsa ' memang indah bunyinya ... tapi dalam era manusia berlumba2 mengejar kemajuan yang 'kununnya' lebih bertamadun ... aku x pasti samada ungkapan ni masih boleh diguna pakai atau tidak ...
... melihat pada situasi gelagat orang ' politik ' masakini sudah cukup merungkai segalanya ... tuduh menuduh dah jadi kebiasaan ... sindir menyindir dah macam mainan ... dan tentunya saman menyaman dah jadi satu ' trend ' pulak ...
... ke mana hilangnya budaya ... bahasa ' Melayu ku ' yg pernah dijunjung dan di agung ...

" Apa tanda Melayu yang bijak,
berfikir dahulu sebelum bertindak
Apa tanda Melayu beradab,
berfikir dahulu sebelum bercakap
Apa tanda Melayu bertuah,
berfikir dahulu sebelum bermadah
Apa tanda Melayu berakal
berfikir dahulu sebelum berbual "

lagi satu ungkapan yg aku suka nak kongsi ...

" Siapa bercakap kasar langgar
malangnya banyak celakanya besar "
" Siapa berkata kasar langgar,
budinya rendah imannya longgar "

* kata indah ni aku ' jumpa ' kat bh 22/10 ... kenapa aku suka dengan ungkapan ni ...? mungkin sebab aku x nak termasuk dalam golongan " Melayu mudah lupa " kut ... hehehe


Tuesday, October 21, 2008

kekadang tu ...

... sejak akhir2 ni aku lebih banyak berfikir dari bersuara ... kekadang tu ia bagaikan satu simpton baru dalam hidup aku ... aku pun x pasti samada ianya membawa lebih kebaikan atau menyumbang lebih kepada keburukan ... imbau kisah lama sering buat aku menangis ... sering aku menangis tapi hanya dalam hati ... aku cuba gak untuk mengalirkan airmata tapi x boleh ... kata seorang teman " menangis dapat melegakan tekanan " ... " atau luahkan kat seseorang yang rapat dengan kita " ... aku tercari2 wajah yang boleh aku anggap akrab ... tapi entah lah ... macam x de jer !

... minggu lepas aku x terasa sangat sebab sibuk dengan persiapan majlis raya kat lib daerah ... walaupun ketika tu aku x le sesihat seperti biasa ... buat aku lupa pada banyak perkara lain ... mungkin gak suasana berbeza dan pemikiran yg sealiran lagipun banyak benda yg dirancang dilakukan tanpa berkira ... dilakukan dengan ikhlas bagi menjayakannya, hanya aku agak terkilan kerana kurangnya surport dari daerah aku sendiri ... rasa x tercapai hasrat mengeratkan silaturrahim ... aku memahami dalam situasi ekonomi la ni ... semua orang berusaha mengekang ekonomi ... sebenarnya samada menyumbang atau tidak ... kehadiran semua memang dialu-alukan ... aku selalu berharap ini kali terakhir keterlibatan aku dlm menganjurkan majlis raya ... dan selalu gak aku mungkiri ... selalu begitu ... sebab saban tahun ... aku ternnti2 suara yg sudi menawarkan diri tapi x de yg berminat ...

... ari ni aku diburu kesibukan lagi ... semua gara2 kesilapan orang lain ... kekadang tu aku sedih bila kebaikan yg dicurah sering mendatangkan masalah kepada aku semula ... atas kelalaian orang lain ... natijahnya aku terpaksa pikul ... sering begitu ... kerapkali begitu !!!

* selalu ingatkan diri sendiri " dugaan ini akan lebih mendekatkan aku kepada Allah "

Monday, October 20, 2008

sms hantu ...

... malam tadi aku terima lagi mesej ' salam perkenalan ' ... sebenarnya aku x ambil pot pun klu terima sms mcm ni ... tapi yg buat aku hangin tu ... mesej tu dihantar terus-terusan ... bila aku cuba call no tu ... x berani lak nak angkat ... pastu siap suruh aku balas jer melalui sms gak ... eleh ! x kuasa nak layan ... st least aku off kan handset ... sudahnya ari ni aku pose sunat syawal tanpa bersahur .... sabo jer le !

... aku pun x faham dengan pemikiran ' mereka ' ni ... mungkin gak 'mereka ' seronok bila dapat ganggu dan mengacau orang ... atau pun memang dah x de kerja lain atau memang dah hobi ... tapi maaf le sebab kalau ' mereka ' fikir dengan menghantar mesej ni akan buat aku teruja nak tahu sape atau ape2 jer yg sewaktu dengannya ...

* teringat pantun kirim seorang teman

kiri jalan kanan pun jalan
tengah-tengah pohon mengkudu
kirim jangan pesan pun jangan
sama-sama kepala batu

( sampai hati ... biar kepala batu ... jgn hati batu ... hehehe )


... ari ni aku dah berkali2 cuba untuk downloadkan gmbar2 masa raya lepas tapi hasilnya kurang memuaskan ... so terpaksa le aku biarkan dulu ... lagipun banyak gambar yang kurang jelas ... almaklum le juru gambar 'amatur ' ... sori le kat awer sebab mungkin acik x dpt masukkan kat blog ni ...

... apakata kalau ' deepavali ' nanti kita posing pakai baju raya ... syawal pun masih berbaki lagi ... lagi pun masa tu ' cik pong ' balik kampung ... dan aku sendiri pun merancang nak bercuti pada 28 / 10 ni ...

* ... insyaAllah ... acik akan usahakan jugak tapi lain masa le ... ari mood x ok le ...

Wednesday, October 15, 2008

... ari ni aku ' terambik ' cuti ... sebenarnya aku x merancang pun hanya berharap berbincangan ini akan dapat diselesaikan awal ... tapi berpanjangan pulak ... so x mahu menyusahkan orang lain yang mungkin akan menimbulkan prasangka ... adalah lebih baik aku cuti jer lagipun baki cuti banyak lagi ...

... ari ni gak aku ambil kesempatan untuk buat persiapan bagi majlis jamuan raya 18 okt ni ... walaupun tidak mendapat sokongan sepenuhnya ... tapi aku dan bunga serta kekawan yang terbabit akan menggunakan bajet yang dapat dikumpulkan tu dengan cara berhemah ...

... sebenarnya x le sesusah mane pun ... cuma agak risau gak memikirkan penerimaan ' orang ' yg akan hadir nanti ... mungkin akan ada kekurangan di mana2 masa majlis tu ... apa yg diharapkan semuanya akan berjalan lancar ... pasai menu yg akan disajikan ... biar le ' rahsia ' ... yg pastinya is berbeza dari biasa ...

... kepada kekawan yang ' teruja ' sangat untuk bertandang ke rumah aku pada tarikh tu ... kena le tunggu majlis tu selesai dulu ...

* sentiasa ingat " tangan yang di atas lebih mulia daripada yang menerima " ...

Friday, October 10, 2008

aku dan ayin

* malam tadi masa ngah selongkar laci ... cari polisi insuran takaful aku jumpa surat yang dikirim oleh ayin bertarikh ogos 1999 ... masih terlipat rapi dalam sampulnya ... membaca coretan yg ditaip kemas membuat aku terimbau oleh kenangan yang pernah kami lalui bersama ...

* kami kenal ketika sama2 merantau kerana tugas ... lokasi tempat kerja yang pisahkan oleh aras saja membuat aku dan ayin sering berjumpa ... apalagi laluan yang sama untuk pulang menjadikan kami lebih akrab ...

* memulakan hidup sendiri dengan menyewa rumah yang dihuni bersama 10 orang ketika tu satu pengalaman yang banyak pahit dari manisnya ... dan masa pun berlalu hingga le tinggal aku dan ayin kat rumah tu ( ... sebab mungkin jawatan kami lebih stabil ) ... dari berjalan kaki ke office ... aku dan ayin berbasikal ... dan disebabkan hanya berdua sahaja ... maka dapur kat rumah tu kekadang jer berasap ! ( ... biasa le ! orang bujang beli kat luar jer lagi mudah deh ! )

* Ogos 1997 - kami pindah rumah ( rumah lama tu anak tuan rumah nak duduk ) ... kami sewa rumah x jauh dari taman lama ... tapi kejiranan kat lorong rumah baru ni ... semuanya " orang kita " dan kebanyakan surirumah x mcm rumah lama ... mula2 tu rasa janggal gak sebab pepagi lagi diorang dah ' mesy. ' kat luar rumah ... setiap kali keluar rumah aku akan sedekah kan senyum kat ' mereka ni ' ...

* kat sini aku lebih seronok sikit sebab lokasi rumah dan jalanraya lebih dekat ... x perlu le letih menapak untuk tunggu bas ... balik kampung ( ... setiap ari sabtu aku mesti balik kampung ) ...
maka tinggal ayin kat rumah sendirian ... lagipun kerje dia adakalanya memerlukannya stay kat office sampai malam ( ... kerje kat bank ) ... kat rumah ni jugak ... aku mula belajar memasak sendiri ... resepi yg ringkas jer ... bila ayin x de ot ... kami akan rancang masak special sikit ... ala2 western gitu ... !

* walaupun serumah tapi bila menonton tv kami akan masuk bilik sendiri ... sebab kami punya citarasa berbeza pasal filem ... hehehe ! ...
suasana tenang mula berkocak bila ... terdengarnya desas desus pasal ayin ( ... dgn kwn lelaki ) aku sebenarnya x ambik pusing sangat pasal hal peribadi ayin ... hanya berpesan ' jgn bawak lelaki bukan muhrim masuk dlm rumah ' ... dan dia x komen ape2 pasal tu ...

* dis 1998 - ayin ambik keputusan keluar dari rumah ... atas alasan nak jaga nenek dan jimatkan kos sebab nak smbung study kat Uitm ( ... PJJ ) dan dia minta kebenaran untuk menginap jika ' kemalaman ' sebab kerje ... aku sendiri x kisah ! ... kerana aku anggap dia dah macam adik ...

* insiden mengaibkan malam aidil adha 1999 bagai titik hitam yang menoktahkan keakraban kami ... aku benar-benar terkejut ... apa yang aku ingat ptg tu ayin ada call mintak kebenaran untuk tidur kat rumah tu sebab dah tertinggal bas terakhir ... so aku hanya berpesan ' ... ayin call nenek dan masak le apa yang ade ' ... kejutan panggilan telefon malam tu dari seorang teman buat aku ' terpana ' " ... x mungkin ayin buat begitu "

* pelbagai cerita mula tersebar dan aku juga terkena tempiasnya ... terasa bagaikan orang memandang sinis ... masa tu aku berharap sesangat ayin akan menghubungi aku untuk bercerita apa sebenarnya yang berlaku ... aku terus menunggu dan menunggu ... tapi hampa dan pada waktu yg sama jugak semakin galak orang bercerita ... buat aku keliru ! ( ... januari 2000 aku keluar dari rumah tu )

* hampir sebulan kemudian baru le aku terima coretan ini ... aku marah dan kecewa dengan sikapnya ( ... hanya arwah emak selalu pesan ... jgn percaya apa yg kita dengar ... mungkin kisah sebenarnya lain ... ) kini aku membaca lagi coretan itu tapi dalam suasana yang beza ... berkali2 membacanya menimbulkan pesepsi yang lain dari dulu ...

* ayin ! sempena syawal ni ... maafkan akak kerana menjauhkan diri selepas insiden itu ... akak gagal mengawal perasan marah dlm diri ketika itu ... kini bila mendengar kesulitan yg menglingkari kehidupan ayin ... akak amat sedih tapi kita bagaikan jauh terasing ...

* ... sentiasa berharap kami akan akrab macam dulu ... mungkinkah terjadi ? ...

terkena lagi ...

- ari ni aku tutup akaun kat takaful ... dlm suasana ekonomi yg makin gawat ni ... aku perlu jugak buat penyusunan semula struktur akaun sendiri ... lagi pun aku masih ada satu lagi insuran ... rasanya cukup melindungi apabila musibah menimpa ( ... mintak dijauhkan le ) ... pastu aku gi bank islam sat ... masukkn cek abang ( ... isk ! klu dia tahu aku x masukkn lagi cek tu ... memang haru )

- ari ni gak aku cuba call HQ ( .. semlm berkali2 cuba tapi gagal " harap maaf .. operator sibuk ")
... setelah berkali2 mendail baru le dapat ... topiknya hanya pasal masalah air yang masih lagi gitu2 gak ... aku dah selesaikan apa yang seperti diarahkan ... dan sepanjang 2 bulan ni ... aku dan kekawan kat office dah berkorban banyak dengan bawak air dari rumah untuk keperluan sendiri ... tapi ari ni aku dapat arahan baru lagi ( ... maknanya sepanjang 2 bulan ni diorang x buat ape2 follow up pasal masalah ni ) ... sedih dan kecewa sesangat bila berdepan dengan situasi ni ... berkali2 diusulkan dalam mesy tapi tindakannya tetap " kosong " ... hanya tercatat kat mint mesy jer !

- kekadang tu malas nak bagi cadangan sebab akhirnya segala usaha kearah penyelesaian akan terpikul kat kita jugak ... " at least " aku terkena lagi ....

* ... bersabar selagi terdaya !

Thursday, October 9, 2008

alamak ! bosannye ......

... ari ni semua dah mula kerje ... kira macam dah cukup lengkap le tu ... segalanya pun dah kembali seperti asal ... kembali seperti dulu2 jugak ... x de beza langsung ... dan rasanya semua ni mungkin akan kekal begitu ... so aku pun akan kekal begini ajer deh ! ..

... ari ni aku memulakan semula rutin macam biasa ... shelving buku kat rak ... aduh ! pusing kepala jugak semua gara-gara daya kreativiti pengguna semasa ramadhan lepas ... mungkin gak diorang tu bosan kat rumah ( ... bulan pose bukan boleh makan ) dan mereka mereka jadi lib tempat bersantai sambil membelek lembaran semua buku yg ada kat rak ... pastu mereka letak jer kat mane2 sesuka hati mereka ... sabo jer le !

... sebenarnya banyak perkara dan kerja yang perlu aku selesaikan ... kekadang tu timbul jugak suara2 nakal ... perlu ke aku buat semua ni ? ... memang tugas aku ke ? ... apa sebenarnya kerja aku ? ... la ni masalah air masih x settle lagi ... semua pihak masih berdiam diri ... atau pun ini salah satu tugas aku gak ? ...

... aku betul2 bosan dan rasanya ingin menjerit " keluarkan aku dari sini !!!! " ...

* kebisuan melanda lagi ... terapi berkesan mengawal kemarahan dalam diri ... lagi pun aku pose ari ni ...

Tuesday, October 7, 2008

apa sebenarnya ....

salam aidil fitri ,

... semalam aku mula kerje ... erm ! dah lama bercuti rasa malas lak nak gi kerje ... so semalam tu aku terpaksa memaksakan diri untuk kerje ... hehehe ! dalam hujan lebat tu aku sampai kat office tempat pada waktu ... jadual kerje dah kembali macam dulu gak ... x de peluang nak balik pukul 5.00 lagi ... dan fokus aku semalam lebih kepada menyiapkan statistik dan perkara2 yang perlukan tindak segera ... pengguna lak x ramai ... mungkin diorang ni masih dalam suasana raya lagi ...

... pagi tadi aku singgah sat kat lib daerah ... hantar surat dan ingat nak jumpa ' bos kecik '
( ... hehehe ) nak mintak sahkan surat ... cuti le pulak ! ... pastu aku taip surat untuk mohon sumbangan bagi majlis hari raya yang dirancang pada 18 / 10 / 08 ( sabtu ) ... semua tu dah tugas hakiki yang aku lakukan setiap kali majlis raya ... aku ingatkan .. lepas ni nak bersara le dari semua ni ... bukan le berkira sangat tapi nak bagi peluang kat member lain pulak ... teringin jugak merasa dilayan sebagai tetamu ...

... kekadangan tu terfikir gak kenapa le aku suka atau sesuka sangat buat perkara ni ... ? aku pun sering tertanya ... kenapa erk ? ... sebenarnya nawaitu aku dan bunga hanya satu untuk merapatkan silahturrahim antara kita semua ... memang le kena bayar sikit untuk menyediakan juadah santapan kita nanti ... lagipun keluarga kakitangan pun boleh turut serta ... bak kata orang ( ... yang sedikit sama dicicipi ) ... tapi bila melihat maklumbalas dari daerah sebelah sana memang le memberangsangkan ... hanya dari daerah sebelah sini agak malap ... apa pun kena le tunggu !

... dan tadi gak situasi yang pernah berlaku dulu ... berlaku lagi kat lib daerah ... semua staff dari desa silih ganti bertandang menghantar maklumat ... aku ingatkan keadaan ni melanda daerah sebelah sini jer ... rupanya merebak sampai ke seberang sana ... aku kena belajar biasa dengan ' cara kerja ' begini ... kena bersedia selalu !

... " siapa kita " guman seorang teman ... itu hakikat yang terpaksa aku dan mungkin jugak kamu ... kamu ... dan kamu harus terima ... tadi aku dimaklumkan arahan ' beralih ' arah lagi ... jangan le ambil pusing sangat hal2 macam ni ... siapa pun yg diarahkan semua dalam bidang kuasanya ... bagus gak untuk belajar ... tapi biar le betul-betul hasil ' sentuhan ' sendiri bukan ' ciplak ' ...

... mungkin gak ' cara kerja ' berbeza dan kepatuhan kepada setiap arahan memesongkan pandangan ... apa yang penting kita ikhlas dengan apa yang kita lakukan ... dan yang paling utama jujur dengan amanah yang kita galas ...

* ... ular menyusur akar tak kan hilang bisanya ....

Saturday, September 27, 2008

... dan syawal pun diraikan

salam ramadhan ,

Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Maaf Zahir Batin
* ari ni kira last aku kerje dalam bulan ramadhan / september ... dan akan mula bertugas 6 okt ... kali pertama aku cuti lama sebab nak smbut raya ... kira raya sakan le ... hajat hati tahun ni nak semua ziarah rumah paman dan bibik
( ... mak / pak sedara ) ... erm ! nasib baik harga minyak turun walaupun sikit ...hehehe
* buat kekawan sejawat ... jangan le uzurkan diri pada 18 okt ni ... lepas majlis kat lib daerah tu ... leh le korang singgah kat ' teratak ' keluarga aku ... bukan jauh pun hanya ' sepelaung ' jer ...
* dikesempatan ni jugak nak susun sepuluh jari , mohon kemaafan dari semua kekawan dari Zon 1 A&B ... mana le tau kan ... ada coretan dari blog ni yg menguris hati korang ... sebenarnya x de ape2 maksud pun sekadar catatan dari apa yg aku perhatikan ...
jumpa lagi !

erm ! kembali kepada asal ...

... semalam aku cuba nak tukar wajah blog ni ... bosan gak asyik template yg sama jer ... so call honey ... tanya caranya ( ... melalui chat ) memang pada mulanya agak berjaya dan rasa macam mudah jer ... aku pun mula le rasa teruja nak ubah ... dan ubah ... dan ubah ... hehehe
tapi bila semua dah save baru le aku perasan ... banyak benda yang dah hilang ... mula le rasa gelabah ... memang dah jadi sikap aku ... kalau ada perkara yang buat aku panik ... kena cool dulu ... bertenang dulu ...
... tadi call honey ( ... erm ! cuti le pulak ) cerita pasal kes semalam ... semua yg di'nyah' kan semalam tu kena buat semula ... hari ni memulakan langkah ... tentu dengan lebih berhati2 ...
sebenarnya x le payah sangat ... apa yg hilang tu ... aku boleh dapat balik ... yang paling penting kena lebih fokus ...

* pengajaran yang dapat ari ni ... jangan mudah putus asa ... dan bertenang ... pasti berjaya ...
apa pun thanks kat honey yg x bosan melayan segala pertanyaan ... *

Thursday, September 25, 2008

sumpah atau sesumpah

... ari ni aku singgah kat lib daerah sat untuk ambil slip gaji , rubber stamp dan dapatkan pengesahan slip gaji untuk member ... so kena le tunggu sampai boss dulu ... masa menunggu ni aku sempat bual bicara pasal hal2 berkaitan kerje ... perkara baru yang perlu diambil tindakan selepas mesy minggu lepas ...
... komen dari rakan yang menerima slip gaji ... tercatat lokasi perkhidmatan yang baru ... mengundang seribu persoalan kerana surat pertukaran masih belum lagi diterima ... bila call kat HQ ... diorang maklumkan dah dapat maklumat tu ... so memang sah " pertukaran " akan berlaku ... mungkin mereka kat HQ tu terlepas pandang ... teringat pulak cerita pasal ada yang sanggup ' bersumpah ' ... kononnya x tau sapa yng akan kena tukar ... ! tapi hakikatnya semua ni atas permintaannya ... erm ! susah nak komen hal-hal macam ni ...
... mereka yng tersenarai dalam ' pertukaran ' ni ... jangan le rasa kecewa sebab lokasinya x lah sejauh mana pun ... masih dalam daerah yang sama ... perihal ' sudah serasi ' dengan tempat lama tu ... dah x relevan lagi dijadikan alasan ... sebab bila kita sudah besedia menerima jawatan tersebut ia bermakna jugak kita sanggup bertugas kat mana pun jika diarahkan ... x de apa yang nak dirisaukan ...
... klu sebelum ni dah berikrar dan berjanji untuk kekal dan setia bersama ... mansuhkan saje MOU tu ... kerana x selamanya kita akan kekal kat situ ... kekadang tu terdetik gak kat hati ... yg minta ditukarkan x diambil perhatian ... tapi ' tempiasnya ' kena kat orang lain pulak ...
erm ! apa nak dikata kan ... terima je le !

* ari ni berpuasa tanpa sahur ... tapi ok gak ... badan rasa ringan jer dan x rasa lapar ( ... mungkin sebab suasana sejuk kat office ni kut )


Tuesday, September 23, 2008

x mungkin berpaling ...

... mendengar cerita dari seorang teman tentang ' dia ' yang pernah singgah kat hati ... buat aku turut bersimpati dan cuba memahami gelodak dihatinya ... rencah kehidupan x pernah menjanjikan laluan mudah untuk semua diantara kita ...
... apa yang dapat aku katakan hanya ' ... jangan terlalu mencari dan mengharapkan kesempurnaan ... terlalu mencari kesempurnaan dalam diri orang lain ... sama lah seperti mencari kekurangan dalam diri sendiri ... kita selalu anggap kita betul dan yang salah tu orang lain ... belajar lah terima hakikat setiap insan ada kekurangan dan kelebihan ... tangani sikap egois tu dengan lebih berhemah ... belajar hargai perasaan orang lain jugak ... dan paling utama banyakkan sabar ...'
... rentetan kisah ' duka nestapa ' ni ... tidak sedikit pun membuka ruang dalam hati aku untuk menyesali keputusan yang pernah aku buat ... dan tentunya tidak mungkin aku berpaling mengintai sejarah silam ... apa yang aku putuskan saat itu masih relevan sampai bila-bila ... kerana sekali kaki melangkah ... aku akan terus melangkah ...
... hanya aku terkilan sangat pada waktu tu ... pelbagai andaian dan tanggapan yang semua menjurus menyalahkan aku ... sikap berdiam diri dan ' no komen ' aku ... seolah-olah mengiya segala telahan ... memang aku sedih ... tapi hanya aku yang tahu apa yang terbaik untuk aku ...
... dari kejauhan ini aku doakan ' kesejahteraan dan kebahagiaan yang berkekalan sepanjang hayat ' ...amin ...


* terima kad raya dari Nur Hannan ( ... tahun ni raya dengan abah ! ... alhamdulillah )

Friday, September 19, 2008

saat keinsafan menyentuh ...

... sejak sebelum ramadhan lagi ... aku sering dibelenggu perasaan sedih dan hampa kerana beberapa perkara yang aku harap masih lagi tiada kepastian ... gelodak dalam diri rakus menaburkan titik-titik hitam dalam hati ... aku jadi hilang diri sendiri ...
... Ya Allah , ... aku bersyukur kerana masih diberi peluang menginsafi diri ... ramadhan ini benar-benar memberi aku lebih ruang mengenali diri ... menilai diri ... mencari diri ku yang hilang hanya kerana kekecewaan dunia ...
... teringat kata seorang teman " ... Allah mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambanya ... kegagalan yang kita lalui atau harapan yang tidak dapat kita capai ... akan mendekatkan kita dengan Nya .... sentiasa memohon dengan Nya ... akan membuat kita sentiasa mengingatiNya ... jika hati rasa sedih ... belajarlah redha denganNya ... "
... insyaAllah ! aku berusaha untuk melupakan soal " penghijrahan " ... mungkin khidmat bakti yang sekian lama tertumpah disini lebih dapat dimanfaatkan ... penolakan ini sebenarnya satu penghargaan yang ' tersembunyi ' hikmahnya ...
... buat mereka2 yang mungkin akan ' berhijrah ' ... anggapan itu yang terbaik dari mencari dan menilai diri ... sesungguhnya sukar mengakui kekurangan dan kelemahan diri akan lebih menghanyutkan kita jauh dari realiti kehidupan ...

* Ya Allah , aku pohonkan padaMu ... ampuni segala dosa2ku ... peliharakan diriku dan fitnah dan kemaksiatan ... jauhkan diriku dari kesesatan yang nyata dan tersembunyi " .. amin ...

kuih raya


... salam ramadhan ,
hari ni terima bingkisan kuih raya dari Kesuka ... macam tahun lepas gak ... alhamdullilah !
sebenarnya hingga saat ni ... aku masih belum merancang nak buat kuih apa ... ntah la ... perasaan teruja nak sambut raya tu dah semakin menipis dengan meningkatnya usia ... apalagi tahun ni adik akan beraya kat neg. 9 ... pasal kuih raya ni aku x le pusing sangat sebab banyak pilihan kat luar sana tu ...
- yang aku dok tengah fikir hal masak lauk pauk ni ... selalu tu bab masak memasak tu memang dia yg handle ... so tahun ni terpaksa le aku 'bersilat' dengan senduk dan kuali ... rasa macam x yakin aku mampu buat semua tu ... tapi belum cuba .. belum tau kan ....!
* Ya Allah , bukakab bagi ku pintu-pintu syurga dan tutupkan bagi pintu-pintu neraka , berilah kemampuan kepada untuk ayat-ayat suci al-Quran " .... amin ...

Tuesday, September 16, 2008

cerita hantu ...

... sebenarnya disebalik berjuta kelebihan dalam bulan Ramadhan ni ... ada sesuatu yang begitu terkesan kat hati aku saat ni ... pasal adib ( ... anak saudara ) selain misi mencari malam penuh keberkatan ' lailatulqadar ' ... aku baru perasan sikap ringan tulang dan beraninya ...
... pasal sikap berani ni yang mencuit hati kami sekeluarga ... kalau bukan bulan puasa nak keluar rumah apalagi waktu malam memang dia takut ... tempat gelap sikit pun dia dah takut dan gelabah ... teringat aku masa kes ' black out ' dulu ... dalam suasana gelap tu ... aku hanya terdengar suaranya yang x henti sebut ' Allahu Akhbar ' ...
... la ni sejak awal ramadhan lagi setiap kali gi solat terawih ... dia gi naik basikal jer ... x nak bonceng motor dengan Dd ... bila aku tanya " bulan ni hantu semua kena rantai " selamba je dia menjawab ... aku tersenyum ... erm ! kena ubah tanggapan adib ni ... risau gak kalau samapi ke tua ... dia masih macam tu ...
... " hantu memang x dinafikan memang ada ... tapi lebih baik kita takutkan kemurkaan Allah dari takutkan hantu ... kalau rasa takut baca apa2 surah yang adib hafal ... rasa takut tu hanya perasaan kita jer " itu nasihat aku ...
... " acik ! x takut hantu ke ? " ... soalannya ... buat aku terkedu ... " ntah le ...x leh jawab sebab acik belum pernah jumpa hantu lagi " ... hehehe ... seram gak aku !

* Ya Allah , bantulah aku untuk mengerjakan puasa dan ibadah malamnya , jauhkanlah aku dari dosa-dosa dan berilah aku zikir untuk mengingati Mu secara berterusan - Amin .

Saturday, September 13, 2008

amaran atau ugutan ....... ?

.... semalam semua p'khidmatan dari daerah tempat aku bertugas bermesyuarat ... nak kata tergempar x jugak ... sebab pengisiannya hanya perkara2 yg pernah diperbincangkan sebelum ni ... masa aku sampai semalam semua staff dah ada ... rasanya segan gak atas kelewatan ni ... tapi rasanya aku x lewat sebab aku dimaklumkan mesyuarat bermula 10.00 pg ... mungkin mereka2 tu yang tercepat ... terpaksa pulak dok kat sebelah pengerusi .... kalut betul !
... ada beberapa perkara penambahbaikan yang aku anggap biasa2 jer ! ... bila soal disiplin dan etika p'khidmatan diperkatakan ( ... difokuskan lebih pada p'khidmatan desa ) aku x pasti apakah ia bersifat amaran atau ugutan ... aku tau mereka semua tu bersyukur sangat2 sebab dapat jawatan tetap ... lagipun mereka dah bertapak lama dalam memberi p'khidmatan pada masyarakat ... impaknya pada masyarakat pun jelas ... kalau lib x dibuka maka akan ada komplen ... ini menunjukkan p'khidmatan yg mereka beri berkesan ...
... aku pasti mereka pun berusaha untuk buat sebaik mungkin ... memberi tekanan dengan tidak memberi sokongan untuk pengesahan jawatan atau menghadapi tindakan ditukar ... bukan penyelesaian ... dari dulu lagi aku paling anti kalau diberikan kata dua ... bimbingan dan pantauan berterusan adalah lebih berhemah dan kami yang ' dibawah ' ni akan rasa lebih dihargai serta bersemangat untuk berkerja ...
... jangan semaikan perasaan takut dan benci ... kita sesama manusia perlu saling lengkap melengkapi antara satu sama lain tanpa mengira status jawatan ... !

* aku akan tetap disini .....

kembara ilmiah warkah kemerdekaan ...

... salam ramadhan !
... antara bahan yg dipamer

minat yg seharusnya ada pada setiap dari kita ...


... lima dara pinggitan posing !




kempen keahlian utk pengunjung


... sibuk mencari jawaban kuiz


jamu selera bersama Bunga dan Pn. Hasnah Abd.Rahim ( pensyarah UiTM )


daftar ahli ... YB Shamsuddin Lias

... 30 Ogos lepas .. lib caw. dijemput untuk mengadakan pameran dan aktiviti yang sesuai untuk pelajar sekolah dan masyarakat setempat ...
... sebenarnya program ni dikendalikan sepenuhnya oleh pelajar Fakulti Pengurusan Maklumat UiTM Puncak Perdana ...
... untuk aktiviti ari tu kami buat kuiz bertulis dan lisan ... sambutan memang menggalakan hingga terpaksa print kertas soalan lagi ...
... pendaftaran keahlian masa tu memang gempaq ... borang keahlian tidak mencukupi ... kesian gak pada adik2 yg x dpt daftar ahli ...
... sempat sembang ilmu dengan Pn. Hasnah berkaitan perpustakaan dan pembelajaran secara online ... insyaAllah ! jika ada peluang hasrat untuk menimba ilmu dan menambah pengalaman akan cuba dicapai ...
... ari tu kami balik jam 6.00 pm ... ucapan dari YB lama sangat ( ... dah le dtg lewat ) so terpaksa kemas dan tinggalkan majlis ... lagipun hujan dah mula menitis ... ikut perancangan program habis jam 5.00 pm ... sian kat bebudak UiTM tu ... dengar cerita diorang bertolak balik malam tu jam 9.30 mlm ...
... dalam perjalanan balik tu ...singgah makan kat Bt 23 ... pekena sate , mee bandung dan mee sup
8.00 mlm - baru aku sampai kat rumah
argh ! ... penatnya
apapun rasa seronok dapat menyumbang bakti kepada pelajar sekolah tu ...
dan pastinya statistik keahlian bulan ni meningkat ...
hari ini ... aku terima cenderahati penghargaan dari student UiTM ...
* terima kasih daun keladi
kalau ada program ... leh le jemput lagi *








Monday, September 8, 2008

misi dan visi baru ...

... jumaat lepas aku menghadiri majlis suai kenal dengan ahli lembaga pengarah yang baru ... sejak pemerintahan negeri diambil alih baru2 ni ... maka jumaat ari tu ... mungkin mengambil berkat penghulu segala hari ... ari tu aku memandu sendirian ...6.30 am aku dah keluar rumah ... tiba kat HQ jam 8.20 am ... rasanya masih awal lagi ... majlis mula jam 8.45 am ... sebenarnya aku rasa janggal bila ke HQ sendirian ... walaupun dah lama berkhidmat tapi entahlah ... perasaan janggal tu macam dah sebati lak ...
... majlis kat tingkat 3 ... masa menapak ke lif ... aku disapa oleh seorang staff ( ... kenal tapi x mesra ) " staff cawangan pun dijemput ke ? " ... eleh ! kalau x jemput memang malas aku nak datang ... apalagi dalam bulan pose ni ... jangan le buat lawak bodoh tu ... so bila majlis bermula aku dapat hanya ada 4 staff dari luar ... erm ! kiranya aku ni termasuk dalam senarai ' mereka yang terpilih lah kan ' ...
... serba ringkas itulah nilaian yang dapat aku gambarkan sepanjang majlis berlangsung ... nampak macam dilakukan dalam suasana yg x dirancang atau tergesa2 ... hanya rasanya kali ini lebih balance antara lelaki dan wanita ... mungkin sebab diterajui oleh kaum hawa ... dan ada variasi dari segi kaum ...
... ucapan serba ringkas dari Pengerusi baru adalah Exco Pendidikan dan Pendidikan Tinggi ... beliau lebih fokus kepada misi dan visu untuk menjadikan lib sebagai tempat yang rugi kalau tidak dikunjungi ( ... mudah-mudahan tercapai ) ... dan disentuh juga beberapa perkara yang dilaksana ... so kena tunggu seterusnya ... tabuh sudah dipukul ...

* sebelum balik sempat gak berbincang dengan ' boss ' berkaitan beberapa isu ( ... tapi maaf le sebab kena off rekod ) ... tapi sepanjang perjalanan kembali ke daerah ... aku tidak henti berfikir .. berfikir .... dan berfikir ....

Thursday, September 4, 2008

berbuka kat mane2 pun sama ...

... sepanjang ramadhan tahun ni ... aku dan kekawan semua dapat balik awal ... jam 5.00 dan tentunya waktu mula kerja pun awal gak ...8.00 pagi ... x kisah la ... janji balik awal kan ! ...
semalam masa balik ... aku berusaha untuk sampai kat rumah sebelum jam 5.40 ... memang la berjaya tapi aku anggap biar le itu yang pertama dan terakhir ... aku takut hilang kewarasan dan perasan timbang rasa lak ... dan yg paling ngeri takut lenyap terus dari bumi ... hehehe !
... usai asar ... aku sempat jugak masak sup sayur ... ingatkan kali ni nak berbuka kat rumah jer .. tapi x tercapai jugak ... " berbuka jer kat sini ... ramai2 kan seronok " omel kakak ... erm ! pastu bapak dan abang pulak awal2 lagi dah melepak kat situ ... terpaksa gak berbuka kat situ ... bukan jauh pun sebelah rumah jer ...
... kekadang tu aku teringin nak berbuka kat rumah sendiri ... sejak emak x de ... bila ramadhan jer berbuka kat rumah sebelah ... dah satu kemestian pulak ... x pergi takut kakak ' jauh hati ' ... lagipun mereka kesian kat aku ... malas nak beremosi lelebih dalam bulan ni ... kat mane pun berbuka sama jer ... kepada sesiapa kat luar sana tu ... yang mungkin senasib dengan aku ... pasrah je ... mungkin ini salah satu hikmah ramadhan ... !

... esok , aku dijemput menghadir majlis suaikenal dengan ahli lembaga pengarah yang baru ... jam 8.45 pagi , tingkat 3 dewan Ratu ... harap ada pembaharuan jugak dalam organisasi ... jangan pulak orang baru tapi cara tindakan sama dengan yg lama ...

apapun esok aku kena keluar rumah seawal 6.30 am ... nampak kena memandu sendirian ... huhuhu ...

Wednesday, September 3, 2008

Ahlan ya Ramadhan

... erm rasanya belum terlewat untuk ucapkan selamat menyambut Ramadhan al Mubarak kepada semua kekawan atau sesiapa jer yang terjumpa blog ni ... diharap sesangat dapat menjalani ibadah puasa dengan sabar dan beroleh keberkatanNya ...
... tahun ni aku x ambil tempahan menjahit ... memang le kurang masuk sikit ... tapi aku takut x terkejar nak buat semua tu ... lagipun aku nak ikut misi Adib tahun lepas ... lagipun baju dah siap banyak kat luar sana ... so tinggal pilih jer !
... rasanya tahun aku ingin lebihkan masa dekat padaNya ... sejak akhir2 ni terlalu aku sering diduga dengan pelbagai musibah ... hati mudah tersentuh dan adakalanya aku seakan hilang kawalan diri ... tapi alhamdulillah segalanya kembali normal ... kata seorang teman " ... kita selalu beranggapan kita berupaya untuk selesai semua masalah ... sehingga kita sering lupa memohon padaNya ... sedangkan kalau kita memohon dan dikabul ... sesungguhnya Allah tidak meminta balasan " ... sungguh aku terharu !
... Ramadhan kali ini ... akan aku hayati dengan pengisian yang lebih bermakna ... biar la ianya seiring dengan gerak langkah ... ramadhan dan kematian itu sungguh hampir ... mungkin ramadhan ini ramadhan terakhir aku ...
- akhir kalam ... selamat berpuasa buat semua umat islam seluruh dunia ...